Oscars gaan voor veilige keuze: Billy Crystal nieuwe presentator

Acteur Billy Crystal is de nieuwe presentator van de Oscars. De 63-jarige komiek/acteur maakte dit vannacht zelf bekend via Twitter. Het wordt de negende keer dat Crystal, bekend van onder meer 'When Harry met Sally' de Oscar-uitreiking aan elkaar praat. Deze worden op 26 februari uitgereikt in Hollywood.

Heleen van Lier
Billy Crystal. Beeld reuters
Billy Crystal.Beeld reuters

Crystal tweette: 'Ik doe de Oscars zodat de jongedame bij de apotheek ophoudt elke keer mijn naam te vragen als ik mijn recepten ophaal. Ik verheug me op de show.'

Eddie Murphy
Crystal vervangt Eddy Murphy die in eerste instantie de show zou presenteren. Murphy trok zich terug als presentator nadat de producer van de uitreiking, Brett Ratner, ontslag had genomen omdat hij homofobe teksten had uitgeslagen. Ratner was de man die Murphy had aangetrokken als presentator in een poging de Oscaruitreiking weer wat leven in te blazen.

Het evenement kampt al jaren met teruglopende kijkcijfers. Het presentatieduo van afgelopen jaar, James Franco en Anne Hathaway, was volgens critici een regelrechte aanfluiting. Op internet was er veel te doen over de mogelijke opvolging: er ontstond zelfs een groepering die de Muppets als Oscar-presentators wilden hebben. Het was een 'trending topic' op Twitter en op Facebook heeft de 'Muppets should host the Oscars 2012'-pagina ruim 35.500 likes.

Overigens sluit Disney, eigenaar van tv-station ABC dat de uitreiking uitzendt, de aanwezigheid van de Muppets niet uit: mogelijk wordt Crystal geholpen door Miss Piggt of Kermit de Kikker. Eind deze maand gaat een nieuwe film van de Muppets in première.

Crystal presenteerde de show eerder van 1990 tot en met 1993 en daarna in 1997, 1998, 2000 en 2004. Afgelopen jaar verscheen hij als gast in de show, waar hij door het publiek werd ontvangen met een staande ovatie.

Meer over