Oscar voor Pluk van de Petteflet

Toen bekend werd dat De tweeling genomineerd was voor een Oscar, was regisseur Ben Sombogaart niet bereikbaar. Hij was druk met de casting voor zijn volgende productie, de Annie M.G....

De Oscar voor beste niet-Engelstalige film ging net als vorig jaar aan Nederland voorbij. De Franstalige Canadees Denys Arcand won vorige week, met Les invasions barbares. Een onvervalste tranentrekker. Met een duidelijk verhaal over de grens tussen goed en slecht. Daar houden Amerikanen van.

Het Nederlandse kamp reageerde verongelijkt. Het was de schuld van Disney-dochter Miramax. Het bedrijf van Harvey Weinstein, grootgrutter in Oscarnominaties, kocht beide films vorig jaar in Cannes. Les invasions barbares draaide er in competitie; De tweeling werd alleen in de markt vertoond.

Eind vorig jaar bracht Miramax Les invasions barbares met redelijk wat bombarie uit in de Verenigde Staten. De release van De tweeling laat nog op zich wachten. Er wordt nog gesteggeld over de lengte van de film; Miramax wil er een verhaallijn uit knippen omdat dat beter is voor het Amerikaanse publiek. Denys Arcand was voor de Oscar-uitreiking geregeld te zien op de Amerikaanse televisie; de star power van Tweeling-actrices Thekla Reuten en Nadja Uhl werd niet benut, klaagde het Nederlandse kamp. Miramax had, kortom, al zijn kaarten gezet op Les invasions barbares en de promotie van De tweeling laten sloffen.

Als het al zo was, dan was het natuurlijk niet voor niets. Les invasions barbares is een heel mooie film, die twee belangrijke prijzen won in Cannes, en ook een Oscar-nominatie kreeg voor het scenario van Arcand.

'Ook al worden we nog een keer genomineerd, ik ga nooit meer naar de Oscar-uitreiking', liet Smit na de uitreiking fier optekenen. In zijn Hollands Dagboek in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag schreef Sombogaart dat hij niet op Hollywood zit te wachten en Hollywood vast niet op hem.

Maar eerst wacht Pluk. Gisteren werd hij gepresenteerd in Almere. Een leuk jongetje dat in een rood kraanwagentje door de stad rijdt, op zoek naar een huis om in te wonen. Dat via Dolly de Duif terechtkomt in de torenkamer van de Petteflet, en met Zaza de Kakkerlak, de familie Stamper en Paard Langhors in actie komt als de kwade Parkmeester de bomen in de Torteltuin wil omhakken om een lelijk tegelpleintje aan te leggen. G Oscar-materiaal, om kort te gaan.

Er rest dus voldoende tijd om de zaken weer in het juiste perspectief te gaan zien. Een nominatie is ook heel bijzonder.

De Duitse, met prijzen en lof overladen kaskraker Good Bye Lenin! werd niet eens een nominatie waard bevonden. De belangwekkende Afghaanse film Osama, bekroond met de Golden Globe, evenmin. Tel je zegeningen. Volgende keer gewoon weer afreizen.

Meer over