Ortega winnaar presidentsverkiezingen Nicaragua

MANAGUA (ANP) - De voormalige extreemlinkse president Daniel Ortega heeft volgens officiële uitslagen de presidentsverkiezingen in Nicaragua gewonnen. Hij kreeg zondag circa 38 procent van de stemmen, zo meldden de electorale autoriteiten in het Centraal-Amerikaanse land dinsdag.

Zijn voorsprong op de kandidaat die tweede werd, maakt naar de Nicaraguaanse wet een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen overbodig. De wet vereist voor een verkiezing in één keer 40 procent van de stemmen of minimaal 35 procent met een voorsprong van vijf procent op de tweede in de race.

Tweede is Eduardo Montealegre die circa 31 procent van de stemmen kreeg met zijn Nicaraguaanse Liberale Alliantie (ALN). José Rizo van de Constitutionele Liberale Partij kreeg circa 23 procent.

De inmiddels 60-jarige Ortega was als leider van het Sandinistische Front van Nationale Bevrijding (FSLN) van 1984 tot 1990 ook al president van Nicaragua. Eerder leidde hij de marxistische guerrillabeweging FSLN en vervolgens de junta die het bewind van de familie Somoza in 1979 ten val bracht en een marxistische dictatuur vestigde.

Meer over