Ortega wil via referendum langer aanblijven

In navolging van ambtgenoten als Hugo Chávez (Venezuela) en Evo Morales (Bolivia) wil het Nicaraguaanse staatshoofd Daniel Ortega de grondwet via een referendum wijzigen, zodat hij nog een keer een gooi naar het presidentschap kan doen. Ortega maakte zijn plan zondag bekend bij de herdenking van de revolutie van de linkse sandinisten dertig jaar geleden.

ANP/EFE/AFP

Volgens de Nicaraguaanse grondwet mag een president slechts twee termijnen volmaken. Voorwaarde is wel dat die termijnen niet na elkaar komen. Ortega was van 1985 tot 1990 president van het Midden-Amerikaanse land. In 2006 won hij opnieuw de presidentsverkiezingen.

Ortega zei zondag dat hij de mensen ‘niet langer het recht wil ontzeggen hun eigen leiders te kiezen’. Hij wil de bevolking daarom in een volksraadpleging om toestemming vragen voor het wijzigen van de grondwet, zodat presidenten, burgemeesters en andere bestuurders kunnen worden herkozen. ‘De mensen zouden moeten kunnen beslissen wie ze willen belonen of straffen’, aldus Ortega tegen de menigte die op het Plein van het Geloof in de hoofdstad Managua de sandinistische revolutie herdacht.

De sandinisten wisten op 19 juli 1979 de rechtse dictator Anastasio Somoza Debayle te verdrijven. Na de revolutie riepen de sandinisten een Junta van Nationale Wederopbouw in het leven, die Nicaragua tot 1985 zou regeren. Ortega werd in 1985 tot president gekozen. De sandinisten raakten in een burgeroorlog met de door de Amerikanen gesteunde contra's verwikkeld. De oorlog duurde tot 1987 en eiste tienduizenden levens. In 1990 organiseerde Ortega verkiezingen. Tot ieders verrassing won oppositieleider Violeta Barrios de Chamorro.

Ortega won in 2006 opnieuw de verkiezingen. Hij is een bondgenoot van Chávez, die al honderden miljoenen dollars steun aan het verarmde Nicaragua heeft gegeven. Chávez was zondag afwezig bij de herdenking van de sandinistische revolutie. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Nicolás Maduro. Andere prominente gasten waren de Cubaanse vicepresident Esteban Lazo en de Guatemalteekse inheemse activiste Rigoberta Menchú, die in 1992 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Meer over