Ortega aan kop bij presidentsverkiezing Nicaragua

MANAGUA (ANP) - Presidentskandidaat Daniel Ortega van het linkse Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) heeft volgens de eerste uitslagen van de presidentsverkiezingen in Nicaragua meer stemmen gekregen dan andere kandidaten.

Dit gaven Ortega's rivalen maandag toe. De Nicaraguanen gingen zondag naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen.

Met bijna tien procent van de stemmen geteld, leidt Ortega met 40,8 procent van de stemmen. Dat zou net genoeg zijn om een tweede ronde van de presidentsverkiezingen te voorkomen. Een kandidaat moet veertig procent van de stemmen krijgen. Ook 35 procent is genoeg, als de voorsprong op de uitdagers meer dan vijf procentpunten is.

Eerder president

Eduardo Montealegre van de Nicaraguaanse Liberale Alliantie krijgt volgens de eerste uitslagen 30,3 procent van de stemmen.

Ortega was al eerder president eind jaren tachtig. Een overwinning in de eerste ronde zou voor de FSLN-leider van groot belang zijn. Veel waarnemers denken dat Ortega het niet zal redden als het tot een tweede ronde komt. De linkse voorman heeft een trouwe aanhang maar roept ook veel weerstand op, zo bleek uit een eerder onderzoek.

Meer over