Orkest Israël: wel Bayreuth, geen Wagner

AMSTERDAM Woedende reacties in Israël van Holocaustoverlevenden zijn de reden dat het Israëlisch Kamer Orkest in juli 2011 wel in het Duitse Bayreuth maar niet op het Richard Wagnerfestival zal spelen.

Richard Wagner (1813-1883) maakte van zijn antisemitische denkbeelden geen geheim. Hij was later de favoriete componist van Adolf Hitler.


Het initiatief om het orkest voor het festival te vragen kwam van Katharina Wagner, achterkleindochter van de componist en organisatrice van het ook als Bayreuther Festspiele bekende jaarlijkse evenement. Zij zag het optreden als verzoeningspoging en zou volgende week naar Israël vliegen om het orkest officieel uit te nodigen. Ook had ze aangeboden de persoonlijke archieven van haar overgrootvader te openen, om inzicht te geven in diens werk en de interpretatie ervan door de nazi's. Wagners muziek is niet verboden in Israël, maar wordt er zelden of nooit gespeeld.


De festivalorganisatie in Bayreuth zou nu na de boze geluiden bang zijn dat het optreden verstoord zou worden door onlusten. Dit gebeurde meermaals bij concerten van buitenlandse musici die zich in Israël waagden aan het spelen van Wagner.


Het orkest stond welwillend tegenover het voorstel. Uit piëteit met de Holocaustslachtoffers zou het orkest de stukken niet in eigen land repeteren. Musici mochten om principiële redenen het optreden laten schieten.


Ondanks de afzegging zal het orkest wel naar Bayreuth afreizen om elders in de stad op te treden. Welke muziek zij gaan spelen is niet bekend.


Meer over