Orkanen teisteren Mexico en Taiwan

Orkanen hebben maandag Mexico en Taiwan geteisterd. De tropische orkaan Emily, die over het Mexicaanse schiereiland Yucatán raasde, eiste geen mensenlevens...

ANP

‘Het ergste is voorbij en we beginnen nu de schade op te nemen’, verklaarde de gouverneur van de deelstaat Quintana Roo, waar de beroemde badplaats Cancún en het bij toeristen geliefde eiland Cozumel ligt. Volgens ooggetuigen viel het erg mee en bleef de schade beperkt tot omgewaaide (palm)bomen en afgerukte schade.

De ongeveer 2000 Nederlandse toeristen in de regio lijken de orkaan goed te hebben doorstaan. Alarmcentrale Mondial Assistance had maandag aan het einde van de middag nog geen meldingen over gewonde landgenoten gekregen.

In afwachting van Emily zochten de Nederlanders onderdak in veilige ruimtes. In de badplaats Playa del Carmen waren alle Nederlanders toeristen geëvacueerd.

TUI heeft 778 toeristen in het getroffen gebied, meestal op strandvakantie. OAD heeft tussen zevenhonderd en duizend vakantiegangers aan de Mexicaanse kust en op eilandjes ervoor.

Emily trok met windsnelheden tot 215 kilometer uur in westelijke richting over het schiereiland. Van Yucatán vertrok ongeveer de helft van de 130.000 toeristen. Ook werden tientallen schepen en helikopters ingezet voor de evacuatie van ongeveer 15.000 mensen op olieplatforms.

Bij de ontruiming van een olieplatform aan de westkust van Yucatán stortte een helikopter in zee. De twee bemanningsleden van het toestel kwamen daarbij om het leven. Een Duitse duikleraar in Playa del Carmen werd geëlektrocuteerd toen hij zijn woning voor de naderende orkaan wilde versterken en met zijn boormachine een elektriciteitskabel raakte.

Emily scheerde over hetzelfde gebied in Mexico waar de orkaan Gilbert in 1988 grote schade aanrichtte. Die orkaan had windsnelheden van 287 kilometer per uur.

Op Taiwan was het openbare leven maandag lamgelegd door de zeer zware tyfoon Haitang. Het noodweer kostte zeker vijf personen het leven. Het aantal gewonden liep in de tachtig.

Door de tyfoon moesten scholen, vliegvelden, regeringsgebouwen en beurzen sluiten en werden vliegverkeer en treinenloop ernstig gehinderd. Circa 1,3 miljoen huizen zaten zonder stroom en honderden mensen zijn geëvacueerd. Ook de oogst is ernstig beschadigd.

De tropische storm was kort voor Taiwan ingedeeld in de hoogste categorie (5) op de schaal van Saffir-Simpson, Haitang behaalde windsnelheden van 245 kilometer per uur, maar de kracht nam boven land af. Desondanks had het eiland te kampen met hevige rukwinden en zondvloedachtige regenval. In de bergen ontstonden aardverschuivingen en steenlawines. Taiwan werd vier jaar geleden getroffen door de tyfoon (orkaan) Toraji, die tweehonderd slachtoffers maakte.

Uit angst voor Haitang lieten de Chinese autoriteiten meer dan 660.000 mensen evacueëren. Meteorologen verwachten dat de tyfoon dinsdag het vasteland van China zal bereiken. Delen van de zuidoostelijke kustregio's werden al gegeseld door noodweer.

Meer over