Orkaan Wilma bereikt Florida

De krachtige orkaan Wilma is maandag rond het middaguur begonnen aan haar tocht over Florida. De storm is de zevende in veertien maanden die op de Amerikaanse staat losbeukt....

ANP

Er was rond het middaguur nog geen melding over grote schade of slachtoffers. Wel was in duizenden huishoudens de stroom uitgevallen.

Op Cuba, dat net door het ‘oog’ van de storm werd gemist, is een Nederlandse toerist om het leven gekomen. De vakantieganger zat in een bus die zondag tijdens de evacuatie van de weg gleed. Ook drie andere inzittenden kwamen om.

De hardste winden van Wilma bereikten de kust van Florida bij het dunbevolkte natuurgebied Everglades rond 11.30 uur Nederlandse tijd. De orkaan was toen een krachtige categorie 3-storm met windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur. ‘Groot en gevaarlijk’, oordeelde het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum NHC en in staat zware schade aan gebouwen te veroorzaken. Langs de zuidwestelijke kust is een stormvloed van ruim 2,5 tot 5 meter te verwachten. Behalve hoge windsnelheden stuit de orkaan boven Florida op een koudefront, waardoor de kans groot is op tornado's.

Eenmaal boven land zal de orkaan naar verwachting snel in kracht afnemen om later op de dag de dichtbevolkte oostkust van Florida, met onder meer de miljoenenstad Miami, te bereiken. ‘We verwachten dat dit sterker is dan alles wat we de laatste paar jaar hebben meegemaakt’, aldus de leiding van de reddingsdiensten van de stad Fort Lauderdale. Vrijwel het gehele schiereiland moet rekening houden met een tropische storm.

De Amerikaanse autoriteiten nemen met deze orkaan geen enkel risico. De dramatische nasleep van de orkaan Katrina, die leidde tot een dieptepunt van het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in president en regering, ligt nog vers in het geheugen. Katrina eiste zeker 1200 mensenlevens in met name de staten Louisiana en Mississippi. De hulpverlening liet dagen op zich wachten.

Terwijl de Amerikanen een veilig heenkomen zochten voor de storm, haalden de bevolking en toeristen op Yucatán opgelucht adem. Wilma kwam er dit weekeinde bijna tot stilstand en heeft er meer dan twee dagen en nachten achtereen huisgehouden. De orkaan veroorzaakte niet alleen zware overstromingen en verwoestingen, ook zeker acht mensen kwamen om. Grote delen van het getroffen gebied staan nog onder water als gevolg van extreme regenval en een metershoge stormvloed.

In de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen heeft de orkaan grote schade aangericht aan huizen, hotels en stranden. Volgens de Mexicaanse autoriteiten zijn voor zover bekend alle vakantiegangers ongedeerd gebleven. De eerste speciale vlucht met Nederlandse toeristen uit het gebied komt dinsdagochtend vanuit Mérida in Amsterdam aan.

Voor de toeristische sector had de orkaan nauwelijks op een slechter moment kunnen komen, vlak voor het seizoen waarin veel Amerikaanse vakantiegangers het gebied bezoeken. Het toerisme zou er zeker tot december nodig hebben om te herstellen.

Maar terwijl tienduizenden toeristen tijdig in veiligheid konden worden gebracht, is de klap van de orkaan het hardst aangekomen bij de arme bevolking van Yucatán. In kleine dorpjes, die vaak slechts uit bouwvallige hutjes bestaan, wonen tienduizenden mensen die hun brood verdienen in de toeristische industrie. Velen van hen zijn dakloos en zitten voorlopig zonder inkomen.

Meer over