NieuwsOrkaan Laura

Orkaan Laura bereikt Amerikaanse kust, windstoten tot 240 kilometer per uur verwacht

Orkaan Laura heeft in de nacht van woensdag op donderdag de kust van de Amerikaanse staat Louisiana bereikt. De storm zal later ook de kust van Texas bereiken.

Orkaan Laura bereikt Texas. Beeld Getty Images
Orkaan Laura bereikt Texas.Beeld Getty Images

Meteorologen verwachten zware windstoten. Inmiddels zijn er al windvlagen van 112 kilometer per uur gemeten, maar het National Hurricane Center verwacht dat het erger wordt, met windstoten tot 240 kilometer per uur.

Eerder deze week richtte Laura al hevige schade aan in het Caribisch gebied, op sommige plekken met dodelijke gevolgen. In Haïti zijn minstens twintig mensen omgekomen, in de aangrenzende Dominicaanse Republiek vier. Er waren hevige overstromingen en grootschalige stroomuitval. Op Cuba viel de schade mee.

In de Verenigde Staten vreest men ook voor overstromingen, zowel door heftige regenval als door zeewater dat de orkaan als een muur van water landinwaarts stuwt. De hoogte van deze muur kan oplopen tussen de 3 en 6 meter. Op het Amerikaanse The Weather Channel liet men zien wat voor effect dat kan hebben, met een klemmende oproep te evacueren wanneer dat gevraagd wordt. Op sommige plekken langs de kust zou het zeewater wel eens 60 kilometer landinwaarts kunnen geraken.

Achterblijvers

Verschillende kustplaatsen in Louisiana en Texas zijn al geëvacueerd. De meeste bewoners geven gehoor aan de oproep om have en goed achter te laten en een veilige heenkomen te zoeken. Sommigen blijven achter. ‘Zij staan er alleen voor’, zei de burgemeester van Port Arthur in Texas daarover, maar ‘gelukkig hebben we bijna 80 procent van de inwoners weten te evacueren.’ Port Arthur is een van de plaatsen die mogelijk zwaar getroffen gaat worden. De Nationale Garde staat klaar om hulp te verlenen.

Er zijn ook zorgen over eventuele milieuschade. Een groot deel van de Amerikaanse olieraffinaderijen bevindt zich in het gebied waar Laura naar verwachting over zal trekken. Zware orkanen als Harvey en Katrina zorgden in het verleden voor ernstige aantasting van het milieu. Er is een kans dat dit bij Laura ook gaat gebeuren.

Binnen een periode van 24 uur ontwikkelde Laura zich van een tropische storm in categorie 1 tot een extreem gevaarlijke orkaan in categorie 4 (de schaal loopt van 1 tot 5). Dit zou onder meer komen door de warmte van het water in de Golf van Mexico. Door klimaatverandering ligt de temperatuur van het water hoger, waardoor stormen zich sneller ontwikkelen tot een orkaan.

Meer over