Orkaan Floyd bedreigt twee miljoen Amerikanen

Bijna twee miljoen Amerikanen hebben het advies gekregen zich uit de voeten te maken voor de orkaan Floyd die het zuiden van de Verenigde Staten bedreigt....

Overal langs de kust van Florida, Georgia en de Carolina's timmerden bewoners hun huizen dicht en pakten ze de meest noodzakelijke dingen in. Op de wegen naar het binnenland stonden enorme files.

Met windsnelheden van ongeveer 150 mijl per uur is Floyd bijna een orkaan van de categorie 5. Deze eeuw zijn de VS maar twee keer door een orkaan van deze categorie getroffen. Volgens weerkundigen is Floyd een stuk groter dan de orkaan Andrew, die in 1992 voor 50 miljard gulden schade aanrichtte en 160 duizend mensen dakloos maakte. Bij die orkaan kwamen 26 mensen om.

Uit voorzorg sloot Disneyland de deuren en staakten de luchtvaartmaatschappijen de meeste vluchten op Florida. Bijna alle 12 duizend werknemers van het Kennedy Space Center aan de kust van Florida werden geëvacueerd. Een noodstaf van 120 mensen bleef achter.

De leiding van het ruimtevaartcentrum maakte zich vooral zorgen over de vraag of de hangars waarin de ruimteveren geparkeerd staan, het zullen houden. Vier draagraketten konden niet zo snel worden weggehaald. Zij moeten de orkaan doorstaan op de lanceerplatforms.

De autoriteiten zijn bang dat de orkaan een koers vlak langs de kust zal volgen en pas ergens in North Carolina aan land zal komen. Het gevaar is dat de orkaan dan boven het warme water van de Golfstroom nog aan kracht zal winnen. Zelfs als de orkaan zo'n 100 kilometer buitengaats blijft, zal de kust worden geteisterd door winden die in staat zijn daken van de huizen te rukken.

De orkaan raasde gisteren al langs de Bahama's. Overal werden bomen uit de grond gerukt. Sommige eilanden waren niet bereikbaar, omdat de telefoonverbindingen uitvielen. Weerkundigen voorspelden dat de orkaan zal worden gevolgd door enorme vloedgolven die grote delen van de eilanden onder water zullen zetten.

Voor de inwoners van de Outer Banks, een eilandengroep voor de kust van North Carolina, wordt het de tweede keer deze zomer dat ze het advies krijgen te evacueren. De bevolking is nog maar net bekomen van de orkaan Dennis.

Meer over