Originele filmfusie

BEREND JAN BOCKTING

De nieuwigheid is er een beetje af, maar het laatste decennium stond zo'n beetje elke film uit Zuid-Korea garant voor een fris en vernieuwend filmfeestje. Hallyu werd de zogenaamde Koreaanse Golf genoemd, het wonderlijke, spirituele drama van Kim Ki-duk (Bin-jip) of de woeste, complexe wraakfilms van Park Chan-wook (Oldboy), die Quentin Tarantino tot zijn fans mocht rekenen. Stuk voor stuk films met onorthodoxe vertelmethoden, waarin tal van genres op originele wijze met elkaar versmelten - vaak met even geslaagd als verwarrend resultaat. Zo kan The Host (Gwoemul in het Koreaans) van de inventieve Bong Joon-ho best in het horrorhokje worden gestopt, maar daar springt hij dan toch net zo hard weer uit. Net als de filmmaker zelf overigens; naast deze film maakte hij ook het moordmysterie Memories of Murder (2003) en het Hitchcockachtige familiethrillerdrama Mother (2009). De merkwaardige filmfusie van The Host bevat evenzeer familiedrama als komedie en maatschappijkritiek. Wat niet wegneemt dat er geregeld een groot, door Godzilla geïnspireerd monster door het beeld dartelt, en de cast bij bosjes in een onsmakelijk riool verdwijnt. Men blijft er vrolijk onder.

The Host (Bong Joon-ho, 2006)

RTL 7, 23.30-1.45 uur.

Runaway Jury

(Gary Fleder, 2003) Acteerlegenden Gene Hackman en Dustin Hoffman, vanavond te zien in de onderhoudende rechtbankthriller Runaway Jury, bezochten in de jaren zestig dezelfde toneelschool in Californië, die beiden kwalificeerde als 'onvoldoende getalenteerd'. Ze vertrokken samen naar New York, waar ze een tijdlang Hackmans appartement ter grootte van een postzegel bewoonden - naar verluidt weigerde Hoffman na een nachtje slapen te vertrekken. Hackman was portier van een restaurant op Times Square. Hoffman over die tijd: 'We gingen ervan uit dat we mislukkelingen zouden blijven.' Het kan verkeren. Hoewel zeker niet in hun beste rollen, zijn Hackman en Hoffman in de John Grisham-verfilming Runaway Jury op dreef als respectievelijk genadeloze rechtbankritselaar en idealistische advocaat. Er staat nogal wat op het spel in de rechtszaak tegen een Amerikaanse wapenfabrikant en dus is de samenstelling van de jury van groot belang. Daarin zit de gewiekste activist-computerspelfanaat John Cusack, die met zijn vriendin Rachel Weisz een verborgen agenda blijkt te hebben. Intelligent topvermaak met - zoals wel vaker bij verfilmingen van Grisham - een net iets te vriendelijk einde.

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Red Cliff

(John Woo, 2008) Zeventien jaar nadat hij naar Hollywood was vertrokken, waar hij onder meer de sterke actiefilms Hard Target en Face/Off maakte, keerde John Woo terug naar China. Red Cliff (in het Chinees Chi Bi) is een met het voor China grootste budget ooit gedraaide verfilming van een populaire Chinese klassieker: De Roman van de Drie Koninkrijken, het uit de 13de eeuw daterende verslag van een van de grootste veldslagen in de geschiedenis van China, in 208 na Christus. In Azië werd het actiespektakel in twee delen uitgebracht, elk ongeveer even lang als de westerse versie van 158 minuten. Maar ook in samengebalde vorm pakt Woo groots en episch uit en hoefde hij niet elk zijpad uit zijn film te snijden. De digitaal opgepompte vechtscènes zijn indrukwekkend. De personages blijven daarbij oppervlakkig.

RTL 7, 20.30-23.30 uur.

undefined

Meer over