Origineel moet het zijn

Het begon met tenten die al opgezet en ingericht waren bij aankomst. Met echte bedden en een kloek kooktoestel. Maar de luxe op de camping wordt allengs opgeschaald. Er is een term voor bedacht: glamping, glamoureus kamperen. Een safaritent met boxspringmatrassen en ligbad, een lodge met airco en houtkachel. De vertrouwde stacaravan en de bungalowtent zijn in dit marketinggeweld in de schaduw beland. Riant moet het zijn, en origineel vooral. In Nederland heeft het fenomeen tal van gedaanten. Een selectie.

Hobbitwoning

Het nieuws zoemde al enige tijd op sites van Tolkien-genootschappen en -community's: er komt een echte hobbitwoning in Nederland.

En daar staat-ie dan, half verzonken en wat verscholen tussen de bomen en twee duinen, op camping Geversduin tussen Castricum en Heemskerk. Sinds vorige week is het huisje te huur (vanaf 350 euro voor een weekeinde tot 1000 euro per week). Volgens manager Frank van Vught was het in eerste instantie niet de bedoeling het onderkomen te modelleren naar het verblijf van de schepsels uit de Gouw, 'maar de vormen doen er wel aan denken'.

'We willen de gasten vooral het idee geven dat ze opgaan in de natuur.' Het liefst zou hij zo meer verblijven op zijn domein zien: met geringe impact op de omgeving. 'Dit is het boegbeeld van onze visie.'

Vooralsnog vormt de hobbitwoning vooral een trekpleister van formaat op de camping. Iedere voorbijganger houdt de pas in en vraagt beschroomd of een blik naar binnen is toegestaan.

Het koepeldak gaat schuil onder bosgrond. Een ronde deur geeft toegang tot een luxe ingericht hol met een boograampje en wanden van bobbelbeton. Knusse nissen bieden plek aan een tweepersoons- en een stapelbed. Verdere voorzieningen: een keuken, een badkamer met douche en vloerverwarming. Een ronde tafel is omgeven door houten krukjes die met vacht zijn bekleed. Naast associaties met de wereld van Bilbo en Frodo Balings en Sam Gewissies komt hier toch ook de biotoop van Fred Flintstone tot leven.

Of dit nog wel glamping is? Geversduin heeft immers al strand- en tenthuisjes. Van Vught: 'Ik denk dat dit toch een categorie op zichzelf vormt'. Als de verhuur aanslaat - eenderde van het seizoen is al volgeboekt - komen er nog 'drie tot vier' bij.

kennemerduincampings.nl

Yurts

De bewoners van Otterlo en omgeving kijken inmiddels niet meer op van een Mongoolse nomadentent meer of minder. Aan de rand van bos de Roekel staan inmiddels vijf yurts en een tipi. Ze horen bij kampeerboerderij Otterlo Actief. In de indianentent kan worden gekookt op een open houtvuur, terwijl de witte wijn op temperatuur komt in een koelkast. De yurts zijn om in te slapen.

Wie komen er af op de etnische 'kampeervormen'? 'Iedereen die houdt van wat luxer, primitief kamperen', zegt Frank - 'noem me maar plaatsvervangend opperhoofd' - Bookelmann. De luxe van het primitieve schuilt in het feit dat gasten zelf vuurtje kunnen stoken, hout kunnen hakken en buiten in een tobbe kunnen zitten.

Eigenaren Jolanda en Tonnie van Laar wilden een jaar of zes geleden een bijzondere kampeerplaats inrichten en lieten de yurts met hun hele kleurrijke inrichting maken in Mongolië. 'De bedden, de tafels, de kacheltjes - alles is origineel', vertelt Bookelmann, 'alleen de bedden zijn aangepast aan westerse lengtes.'

De Mongoolse tenten zijn een soort National Geographic-decor voor wie zijn eigen natuurgevoel tot bloei wil laten komen. Ze zijn razend populair bij zowel families als groepen. 'Mensen die maar een paar dagen vrij hebben, zoals met Pasen of met Pinksteren, hebben vaak geen zin om hun eigen tent op te zetten. Die komen naar ons', zegt Bookelmann. 'Anderen huren het hele kampement af.' Er zijn yurts voor twee tot zes personen, ze kosten tussen de 55 en 120 euro per nacht per tent.

otterlo-actief.nl

Pipohuisjes

André Ruijtenberg liet zijn zelfontworpen Pipohuisjes in 2000 bouwen voor een project op Vlieland, waar ze een seizoen op het strand hebben gestaan. Daarna verhuisde hij ze naar zijn camping De Watermolen in Opende, vlak bij de grens tussen Groningen en Friesland. Daar staan ze aan het water, met een terras boven het meer. De drie Pipohuisjes zijn zes bij vier meter (exclusief terras van 4x4 meter) en hebben de vorm van de wagen van Pipo de Clown. Ze zijn vanbinnen rond en bevatten elk een keuken, een badkamer, een slaapkamer voor volwassenen en een slaapruimte voor kinderen. In de twee buitenste huisjes is dat een vide, het middelste heeft een aparte kinderslaapkamer.

'Onze gasten willen kamperen, maar ze willen ook luxe', zegt campingeigenaar Ruijtenberg. 'Ze willen een tent, maar ook een koelkast om de prosecco in te leggen, en de keuze om af en toe iets anders te kunnen kiezen.'

De Pipohuisjes zijn praktisch altijd bezet, vooral door tweeverdieners en rustzoekers; ze staan op een idyllische, rustige plek. De waterhuisjes kosten in vakanties en het hoogseizoen 425 euro per week, en anders 384 euro per week, 224 euro voor een midweek of 174 euro voor een weekend. Ruijtenberg adverteert ermee onder de noemer 'waterchalets'. Ze heten, hoe kan het ook anders, Pipo, Klukkluk en Mamaloe.

www.campingdewatermolen.nl

Boomhut

Het was haar eigen idee. Vroeger klom ze graag in bomen en bouwde ze hutten, om die reden wilde Ineke Schippers graag een boomhut op haar camping in het Drentse Norg. De hut is aan de keukentafel getekend en de gemeente was gelukkig bereid, als 'glampingexperiment', een bouwvergunning voor de bijzondere accommodatie te verlenen. Drie boomhutten zijn er inmiddels, die ze zelf met haar echtgenoot heeft getimmerd, midden in het bos. Ze tellen drie bij drie meter in omvang, met een kleine veranda ervoor. De ruimtes zijn gezellig ingericht, met twee matrassen voor volwassenen, twee hangmatten voor kinderen, kussens, stoffer en blik, een afvalemmer, drinkbekers en een elektrisch tweepitsfornuisje. Eronder staan twee robuuste houten banken. Er is verlichting.

Een overnachting kost 32,50 (exclusief toeristenbelasting en milieutoeslag). Door hun kleine omvang zijn ze geschikt voor een kort verblijf. De boomhutten worden vaak verhuurd, onder het mom 'U kunt bij ons de boom in.' Veel kampeerders blijken hun jeugdsentiment te willen herbeleven, zegt Schippers; de boomhutten zijn erg populair. De meest geziene gasten zijn vaders met zonen, trekkers, vriendinnen en bruidsparen die hun huwelijksnacht op bijzondere wijze willen doorbrengen. Een veelgehoorde opmerking over de boomhutten: 'Verrek, er groeit een boom doorheen.'

Camping De Norgerberg, Langeloerweg 63, 9331 VA Norg (Drenthe).

Tel. 0592-612281, www.norgerberg.nl

Safaritent

Heel veel aan glamping wordt er nog niet gedaan in Zeeland. Met de kust in de buurt is het aanbod van verblijfsrecreatie altijd al breed geweest. Neem de firma Boot, in Noordwelle op Schouwen-Duiveland, vlak bij Renesse. Daar zijn kamers en appartementen te huur en kampeerders kunnen terecht op een minicamping.

Maar eigenaar Andries Passchier besloot dit jaar toch het assortiment uit te breiden, en sinds Pasen staat een safaritent overeind op het terrein. 'We willen eigenlijk elk jaar iets nieuws doen.' Hij hoopt publiek te trekken dat tot dusver Boot niet weet te vinden. 'Gasten die enige luxe op prijs stellen en daarvoor ook willen betalen. Bovenmodaal, ja. Misschien wel de bezitters van een cabrio.' De huur varieert van 325 euro voor een weekeinde tot 995 euro per week in het hoogseizoen.

Er is nog een ander argument voor de aanschaf. 'We vinden de tent zelf ook verschrikkelijk mooi. Zeker als je die flappen wegslaat en zicht hebt op de inrichting. We waren er gelijk verliefd op. Het doek van dat zware katoen; het geeft ons het padvindersgevoel.'

Een vlonder houdt de gasten weg van het gras. In het interieur is veel steigerhout verwerkt. Tot de inventaris behoort een keukenblok met vierpits fornuis, koelkast, magnetron en koffiezetapparaat. Er is een aparte eethoek, in de badkamer staat een vrijstaand bad. De huurders slapen in een hemelbed en een stapelbed. Voor de koude avonden is er een zogeheten pelletkachel.

Passchier wil wel nog wat kwijt over glamping. Het begrip is aan inflatie onderhevig, vindt hij. 'Dan zie je van die advertenties: compleet ingerichte bungalowtenten. Maar dat laat zich in niets vergelijken met een safaritent zoals die hier staat.'

recreatiebedrijfboot.nl

undefined

Meer over