Orhan Pamuk niet langer vervolgd

De rechtbank in Istanbul heeft besloten de verleden jaar tegen de schrijver Orhan Pamuk aanhangig gemaakte strafzaak te laten vallen....

Pamuk werd verleden jaar aangeklaagd voor uitspraken die hij in februari had gedaan in een interview in de Zwitserse krant Tages Anzeiger. Daarin stelde hij de moord op Armeniërs en Koerden door het Turkse leger aan de orde, historische feiten die in Turkije volgens de wet ‘beledigend zijn voor de Turkse nationale identiteit’. Het officiële Turkse standpunt is dat de honderdduizenden Armeniërs die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen, zijn gestorven door oorlogshandelingen en honger.

Het strafproces tegen Pamuk, die met romans als Mijn naam is Karmozijn en Sneeuw wereldfaam verwierf, begon medio december. Omdat de zaak politiek gevoelig lag, speelde de rechtbank de beslissing erover terug aan de Turkse regering.

Turkije dingt naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Het proces waarin de vrijheid van meningsuiting aan de orde was, werd door Europa nauwlettend gevolgd. De komende week neemt de EU het juridische systeem van het land onder de loep.

Het Turkse ministerie van Justitie heeft de rechtbank zondag laten weten niet bevoegd te zijn de opportuniteit van het proces tegen Pamuk te beoordelen.

Daarop besloot de rechtbank af te zien van voortzetting van het proces. Het ministerie heeft nog niet op het bericht gereageerd.

De schrijver toonde zich gisteravond hoorbaar opgelucht. Hij liet weten besloten te hebben geen enkel commentaar te geven op advies van zijn advocaat.

Meer over