Orden de warboel en steek er wat van op

Uitgevers zetten dingen graag op een rij.

Erik van den Berg
BBQ Bijbel Beeld
BBQ BijbelBeeld

De zeven gevaarlijkste vulkanen op aarde. Elf jonge miljardairs. De tien steden die je gezien moet hebben. Lijstjes zijn fijn. Ze ordenen de warboel en je steekt er wat van op. En er komen er steeds meer van, dankzij het web (Twenty plastic surgery disasters) en de meta-lijsten die weer andere weblijsten op een rij zetten.

Woordloze opsommingen bestaan ook. De Britse uitgeverij Routledge rangschikt hamers, zagen en tangen op de omslagen van haar filosofieboeken - gereedschap voor de geest. Voor Waarom we werken van de Amerikaanse hoogleraar psychologie Barry Schwartz (Amsterdam University Press - TED Boeken, 2016) maakte MGMT. Design in Brooklyn een vergelijkbare collage: gereedschap afgewisseld met garde, zwabber en paperclip.

Ook in de culinaire hoek is het ordenen en opsommen in trek. Op Alice Harts kookboek Vegalicious - 141 culinaire vegetarische recepten (Terra, 2014) rangschikte Studio Brouwer de silhouetten van wortel, paddestoel, ui en courgette, in een fris kleurenspectrum. Tijs Koelemeijer gebruikte juist een gedempt palet voor de BBQ Bijbel van tv-kok Julius Jaspers: zwart (geblakerd) voor de barbecuespullen, de te roosteren wortel, worst en steak oranjeachtig.

Eerder ontwierp Koelemeijer voor dezelfde uitgeverij de Groentebijbel (2014), de Visbijbel (2014) en de Bakbijbel (2015), in een overeenkomstig stramien met mixers, messen, pepermolens en pannen.

null Beeld
Beeld

Ook Diet Groothuis' Het grote poetsboek (Atlas Contact, 2016) kreeg een Koelemeijer-compositie voorop, samengesteld uit strijkplank, schrobber, emmer en zeem. Hola, wat doet die handgranaat daartussen???

Julius Jaspers: BBQ Bijbel - Van asperges tot zwezerik
Omslag Tijs Koelemeijer.
Carrera Culinair; euro 29,99.

Meer over