NieuwsReisadvies

Oranje reisadvies voor Spanje en delen Frankrijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt de reisadviezen voor heel Spanje en delen van Frankrijk aan. De landen en gebieden kleuren vanwege een toename van het aantal coronabesmettingen oranje: alle niet-noodzakelijke reizen naar een land of gebied worden afgeraden.

Drukte op de straten in Marseille waar voetbalfans de Champions League-finale tussen Paris Saint-Germain en Bayern München volgen. Beeld AP
Drukte op de straten in Marseille waar voetbalfans de Champions League-finale tussen Paris Saint-Germain en Bayern München volgen.Beeld AP

‘Op verschillende plaatsen in Europa neemt het aantal besmettingen met het coronavirus toe. Op advies van het RIVM wordt daarom het reisadvies voor deze COVID-19-risico gebieden aangepast’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Spanje werden afgelopen weekend 19.382 nieuwe besmettingen geregistreerd. De maatregel omvat behalve het Spaanse vasteland ook de Canarische Eilanden. In Frankrijk gaat het om de regio’s Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes. In departement gaat zaterdag vanuit Nice de Tour de France van start. Ook Monaco en de Schotse stad Aberdeen krijgen een oranje reisadvies.

Een oranje reisadvies betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar een land of gebied wordt afgeraden. Vakantiereizen zijn geen noodzakelijke reis. Van reizigers die terugkeren uit een oranje risicogebied wordt verwacht dat zij bij terugkeer in Nederland tien dagen in (thuis)quarantaine te gaan.

Reizen afgeblazen

De aanscherping die dinsdag in gaat valt de reisbranche rauw op het dak. ‘Eigenlijk was dit een van de weinige bestemmingen waar vakantiegangers nog heen konden’, aldus een woordvoerder van touroperator TUI Nederland over Spanje.

Onder de hoede van deze reisorganisatie bevinden zich momenteel bijna 4000 Nederlanders op de Canarische Eilanden. Voor branchegenoot Corendon gaat het om 1300 vakantiegangers. De meeste TUI-reizigers zullen op hun geplande vluchten terugkeren in de komende week. Voor mensen die later terug zouden komen, wordt apart vluchtcapaciteit ingezet. De TUI-reizigers die dinsdag en woensdag zouden vertrekken naar bestemmingen in deze regio’s worden op dit moment door ons geïnformeerd dat hun reis niet door kan gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet hoeveel Nederlanders er momenteel verblijven in de gebieden die nu oranje kleuren. ‘Maar Spanje is natuurlijk een belangrijke toeristische bestemming voor Nederlanders’, aldus een woordvoerder. Het repatriëren van vakantiegangers is niet aan de orde. ‘Mensen hebben de mogelijkheid op eigen gelegenheid terug te keren.’

Teststraat Schiphol

Het is nog niet duidelijk of de coronateststraat op Schiphol dinsdag en daarna langer openblijft, nu de reisadviezen voor Spanje en delen van Frankrijk zijn aangescherpt. De teststraat op het vliegveld gaat elke ochtend om 6.00 uur open en sluit om 18.00 uur. Momenteel arriveren dagelijks ongeveer 5000 mensen uit risicogebieden op Schiphol. Van hen worden ongeveer 1000 getest op het coronavirus.

‘Nu heel Spanje oranje is geworden, zul je meer mensen in de teststraat zien. Daar moeten we op anticiperen. Misschien moeten we langer doorwerken, daar moet naar gekeken worden’, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Kennemerland.

Het is volgens de Veiligheidsregio nog niet in te schatten of uitbreiding van de openingstijden nodig is, want de meeste vluchten uit risicogebieden komen overdag aan. Bovendien is het nog niet duidelijk of er genoeg mankracht is om langer mensen te testen. Op elk willekeurig moment zijn ongeveer dertig mensen actief rond de teststraat op Schiphol, tussen de aankomsthallen 3 en 4. De tests zijn vrijwillig, niemand is verplicht om te worden getest.

Bij het adviseren van het ministerie van Buitenlandse Zaken let het RIVM op het aantal nieuwe besmettingen in een land of regio en de toename daarin. Ook worden het aantal afgenomen tests, de lokaal geldende maatregelen en de naleving daarvan in ogenschouw genomen.

Live: Reisadvies heel Spanje aangescherpt tot ‘oranje’: alleen reizen als dat noodzakelijk is

In veel landen rukt het coronavirus (opnieuw) op, zo ook in Nederland. Volg de nieuwste ontwikkelingen in dit liveblog.

Om deze vier redenen gaat het met corona in Spanje nu helemaal verkeerd

Spanje wordt, als eerste land in Europa, in alle hevigheid getroffen door een tweede coronagolf.

Waarom het RIVM steeds meer onder vuur ligt

Twijfel over stikstofberekeningen, kritiek op corona-adviezen: het RIVM wordt achtervolgd door controverse.

Van steeds meer besmettingen is de bron onduidelijk: snappen we de verspreiding nog?

Van steeds meer besmettingen met het nieuwe coronavirus kan de GGD niet achterhalen waar ze zijn ontstaan. Missen we een belangrijke besmettingsroute?

Meer over