Oranje overklast Brazilië en vertrekt opgewekt huiswaarts

RIO DE JANEIRO - Derde was het Nederlands elftal nog nooit geweest op een WK, na drie tweede plaatsen en een vierde plek. Oranje won zaterdag de troostfinale van gastland Brazilië met 3-0, stapte in het vliegtuig en keerde zondagmiddag terug op het vliegveld bij Rotterdam, de stad van hofleverancier Feyenoord. De spelers liepen daar langs een hek waar honderden supporters waren verzameld.

Nederland overklaste Brazilië zaterdag in hoofdstad Brasilia en won door doelpunten van Van Persie (strafschop), Blind en Wijnaldum.

Het elftal van Van Gaal verloor tijdens het toernooi alleen een strafschopserie, in de halve finale tegen Argentinië. Ondanks twee wedstrijden die in 0-0 eindigden, scoorde het Nederlands elftal 15 keer. Dat is een evenaring van het record uit 1974 en 1978, toen Oranje het WK-zilver behaalde.

Spelers en staf namen zondagmiddag afscheid van elkaar in Noordwijk. Bondscoach Louis van Gaal vertrekt woensdag naar Manchester United. Aan het eind van de week vertrekt de club voor een trainingsstage in de VS.

Een aantal spelers zal na een korte vakantie voor een andere club spelen. Vooral de Feyenoorders zijn in trek. Martins Indi speelt straks voor FC Porto, De Vrij kan naar Lazio Roma, voor Janmaat is Newcastle United de meest serieuze kandidaat. Van Gaal lonkte al voorzichtig naar de diensten van Arjen Robben, maar die zei het goed naar de zin te hebben bij Bayern München.

Guus Hiddink is de opvolger van Van Gaal. Hiddink was al eerder bondscoach, tijdens de eindrondes van 1996 (EK) en 1998 (WK). Danny Blind blijft assistent. Normaliter zal hij in 2016 Hiddink opvolgen. Oranje speelt op 4 september een oefenduel tegen Italië, in Bari. Op 9 september is de eerste kwalificatiewedstrijd voor Euro 2016 in Frankrijk. Oranje speelt dan in Praag tegen Tsjechië. De groep bestaat verder uit Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan.

undefined

Meer over