Oranje Orde loopt ongehinderd door wijk in Belfast

De gevreesde confrontaties tussen veiligheidstroepen en Oranjemannen in Noord-Ierland zijn maandag uitgebleven. Een omstreden mars van pro-Britse protestanten door de Lower Ormeau Road in Belfast verliep zonder incidenten....

Reuters, AP, AFP

BELFAST

'Het akkoord en het vredesproces zijn juist sterker uit de afgelopen dagen gekomen', verklaarde een woordvoerder van premier Blair.

De vrees was dat de mars door Belfast zou leiden tot nieuwe escalaties na de aanslag op een woning in Ballymoney, waarbij drie broertjes uit een katholiek gezin om het leven kwamen. De politie arresteerde maandag twee man die worden verdacht van betrokkenheid bij het gooien van brandbommen naar het huis.

De aanslag veroorzaakte tweespalt in de gelederen van de Oranje Orde. Een aantal prominente leiders had opgeroepen tot het staken van de parades, maar radicale protestanten kondigden dat appèl te zullen negeren. Met de marsen herdenken ze de slag aan de Ierse rivier de Boyne in 1690, toen de protestantse Willem III de troepen van zijn katholieke schoonvader Jacobus II versloeg.

In Belfast marcheerden enkele honderden Oranjemannen zonder de gebruikelijke fanfare door Ormeau Road. Katholieke omwonenden hadden toegezegd alleen 'waardig' te zullen protesteren. Ze hadden zwarte vlaggen en doeken opgehangen en lieten zwarte ballonnen los ter nagedachtenis van de omgekomen broertjes.

Oranjemannen in Drumcree, net buiten Portadown, hielden maandag weer een korte mars tot de wegversperring aan het begin van Garvaghy Road. Ze eisen al dagen achtereen toegang tot die katholieke weg.

In Newry ontdekte de politie maandagavond na een anonieme tip een bom van 250 kilo in de kofferbak van een auto voor het Paleis van Justitie. Het explosief werd ontmanteld.

Meer over