’Oranje naar vaker oosten’

Hoewel slechts een enkeling in Nederland in de gaten had dat het Nederlands elftal tien dagen lang op tournee in Azië was, wordt de trip door zowel de KNVB, de meegereisde journalisten én Jack van Gelder omschreven als een ‘doorslaand succes’....

Uit een (anonieme) enquête van HNS onder KNVB-officials, sponsors, spelers, coaches en journalisten blijkt dat 84 procent de trip voor herhaling vatbaar vindt. Bangkok heeft daarbij de voorkeur boven Seoul. Twee personen gaven aan een volgende keer graag Manilla te willen aandoen, ‘Tibet’ werd éénmaal genoemd net als ‘Kalmukkië’.

Een ruime meerderheid (72 procent) zou er geen bezwaar tegen hebben als het Nederlands elftal drie of vier keer per jaar een uitwedstrijd tegen Thailand zou spelen. De argumenten: lekker zwakke tegenstander (51 procent), prima hotels (62 procent), lekker weer (66 procent), fijn uitgaansleven (98 procent), uitstekende restaurants (88 procent) en de plaatselijke cultuur (2 procent).

De KNVB overweegt het spelen tegen exotische tegenstanders onderdeel te maken van het beleid. ‘Bij voorkeur wedstrijden tegen landen waarvan niemand weet dat er wordt gevoetbald en die er dus niet veel van kunnen’, aldus een (anoniem) lid van de technische staf. Hij voegde daaraan toe dat deze wedstrijden ‘bij uitstek geschikt zijn om spelers op te stellen van wie nooit iemand heeft gehoord.’

Andere reacties uit het onderzoek over de exotische uitwedstrijden: ‘Zo kom je nog eens ergens’, ‘Goed voor de airmiles’, ‘Thuis zitten is ook niet alles’ en ‘De boog kan niet altijd gespannen zijn’.

Er waren ook enkele minder positieve reacties. Diverse keren werd genoemd ‘het ontbreken van een strand met palmbomen’ en ‘de afwezigheid van aardappelen bij het diner’.

Meer over