Oranje in trek bij Curaçaoënaars

Voor het geld doet Hensley Meulens het niet. Zou hij ook niet meedoen, want wat hij nog steeds waard is kan de honkbalbond bij lange na niet neertellen....

Van onze medewerker Peter Bruin

Dat Meulens in Haarlem speelt mag toeval worden genoemd. Want bondscoach Eenhoorn was in Curaçao op zoek naar een andere speler die hij voor zijn ploeg team op het oog had. Verbaasd vernam hij dat Meulens, teleurgesteld in een Mexicaanse club die hij net de rug had toegekeerd, beschikbaar was. Eenhoorn besloot terstond de krachtpatser uit Willemstad te inviteren.

Lang nadenken hoefde Meulens niet. Twee jaar geleden nam hij met Oranje deel aan de Spelen en vorig jaar aan het WK. Dat was goed bevallen. 'Er is progressie bij het Nederlands team en ik denk dat ik een aandeel kan leveren het niveau hoger te maken.' In Sydney had hij met een geweldige klap getekend voor drie punten en zo een belangrijke bijdrage geleverd aan de 4-2 winst op de onaantastbaar geachte wereldkampioen Cuba. 'Dat was mooi om mee te maken.' Bovendien spraken vrienden vaak lovend over de Honkbalweek. 'Maar ik heb nooit de kans gehad mee te doen.'

Meer jongens uit Curaçao willen graag voor Oranje uitkomen, weet Meulens. Laatst had hij het er nog over met Andruw Jones, buitenvelder bij de Atlanta Braves. Die wil dolgraag maar weet nu al dat zijn club hem dat niet zal toestaan.

Vijf jaar kwam Meulens in de Major League uit voor de Yankees, een organisatie die spelers beschouwt als handelswaar en ook met de belangen van Meulens heeft gesold. Hoewel hij niet op een basisplaats mocht rekenen reikte hij tot 182 wedstrijden in de hoofdmacht waarin hij goed was voor vijftien homeruns.

In 1994 vertrok Meulens voor drie seizoen naar de Japanse Major League. Met 322 rake klappen waaronder 77 homeruns en 216 binnengeslagen punten, liet hij opnieuw zijn knuppel spreken. De prestaties van toen brengen de spelers van het Japanse team in Haarlem nog steeds in vervoering. Ze hebben videobanden meegenomen met de homeruns van Meulens die ter lering en uit bewondering voor de meester worden gedraaid en ze gaan één voor één met hem op de foto.

Meulens is over de gehele wereld bekend. Ook bij de pitchers van Taiwan en vanzelfsprekend Japan die hij het openingsweekeinde trof. Ze besluiten geen risico te nemen en nemen zich voor de meeste ballen buiten bereik van de knuppel te gooien. Liever een vrije loop naar het eerste honk dan een dreun over het hek. Zo komt Meulens vier keer op de honken. Maar hij is soms ongeduldig. Misschien omdat hij voor het eerst in Nederland speelt. Te vaak gaat hij voor een bal die niet te raken is en slaat niet één keer raak.

Nederland speelt zaterdagavond de ontmoeting tegen Taiwan niet uit. Omdat Yung Chi Chen in de slotfase een eenvoudig te onderscheppen bal toch uit zijn handschoen laat vallen komt Nederland op 3-3. In de verlenging ontstaat kortsluiting in een schakelkast, er volgt een brandje en twee lichtmasten vallen uit. Het restant van de partij staat voor vanmiddag op het programma. Zondag wordt Japan, een ploeg die geheel uit studenten bestaat, met 3-2 geklopt.

Wat Meulens straks gaat doen weet hij niet precies. De dollars die hij met honkbal vergaarde heeft hij belegd in onroerend goed. In Florida bewoont hij een fraai landhuis. Meulens is financieel onafhankelijk en kan de toekomst onbezorgd tegemoet zien. Voor hem tellen nu andere zaken. Hij is 35 jaar inmiddels, de nadagen van een prachtige carrière zijn aangebroken, de Major League is verleden tijd. 'Ik heb altijd gezegd, als zoiets definitief is stop ik of ga iets anders doen.'

Hij oppert een mogelijkheid. 'Retiren bij de Olympische Spelen in Athene.' Zoals Rikkert Faneyte en Robert Eenhoorn dat in Sydney hebben gedaan. Dan gaat hij nog even niet in op aanbiedingen om manager in Amerika te worden.

In dat geval is hij tot de Olympische Spelen van 2004 in Athene beschikbaar voor het nationale honkbalteam. 'En is het heel wel mogelijk dat ik in Nederland ga honkballen.'

Meer over