SATIRE

Oranje ging aan verdeeldheid ten onder

null Beeld anp
Beeld anp

De eerste zin van het 'exclusieve' verslag van de eerste voetbalvrouw van HNS, Cheyenne Bianchi-Koef, loog er niet om: 'In het verre China, de onmetelijke volksrepubliek met de vele geheimen, heeft het Nederlands vrouwenvoetbal haar onschuld definitief verloren.'

Het verhaal wil dat chef-eindredactie Nico Eisenloeffel al na het lezen van die zin besloot om het verhaal over het WK voor vrouwen op 'de 1' te zetten, de voorpagina dus. 'Dit was een tijdbom die vervaarlijk tikte en ik hoorde het meteen', zou Eisenloeffel later in een reconstructie van het tv-programma Andere Tijden Sport verklaren.

Wat was het geval?

Het Nederlands elftal dacht hoge ogen te gooien op het (eerste) WK voor vrouwen. Met speelsters als Marleen Wissink, topscorer Marjoke de Bakker en Sarina Wiegman beschikte de ploeg over een degelijk fundament.

Helaas ging Oranje aan verdeeldheid ten onder, zo onthulde Bianchi-Koef. Vooral de Brabantse speelsters, Bertie Rok, Hansje Buffel en Griet van Meur, namen het met de regels niet zo nauw.

Zo kwam het regelmatig voor dat 'de Brabo's', zoals ze zichzelf noemden, 'tot het ochtendgloren de beest uithingen'. Ze gooiden de ene na de andere fles Chinese brandewijn achterover en er werd om 'duizenden guldens' gekaart. Dit natuurlijk tot ergernis van hun teamgenoten en bondscoach Bert van Lingen.

Met die kennis zal het niemand verbazen dat de ploeg al in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

De ophefmakende reportage van Cheyenne Bianchi-Koef werd bekroond met de Hard Gras Prijs 1990 én een Tegel in de categorie Nieuws. Bianchi-Koef ging vorig jaar met pensioen. Ze maakt zich nog verdienstelijk als beeldredacteur van HNSsr, het blaadje voor ex-HNS'ers.

Meer over