Oranje eend

Het wegblijven van koningin Beatrix en haar gevolg uit Meppel en Hoogeveen is niet alleen een flinke strop voor de Drentse middenstand....

Een canard van formaat, die niet helemaal kan worden toegeschreven aan domme pech. Het koninklijk bezoek aan Drenthe was al twee weken onderwerp van discussie. De agrarische sector drong erop aan het bezoek af te gelasten vanwege de MKZ-epidemie; de feestcomités, die zich wekenlang hadden gewarmd aan de gedachte dat Máxima uitgerekend in Meppel en Hoogeveen haar eerste koek zou happen en haar eerste turf zou steken, betoogden dat het best zou meevallen met het gevaar voor verspreiding van het virus. De kansen lagen fifty-fifty. Door in die situatie ijzerenheinig vast te houden aan dit omslag, neem je als blad een behoorlijk risico.

Overigens is de cover om nog een reden opmerkelijk: Koninginnedag krijgt ostentatief de voorkeur boven die andere feestdag die volgende week wordt gevierd: 1 mei, de Dag van de Arbeid. Weliswaar mag het morgenrood weer even gloren - middels een interview met Arie Groenevelt (74), die blijkt toegerust met een ongebroken geloof in de maakbaarheid van een solidaire samenleving - , maar oranje is de dominante kleur. Máxima en de monarchie op de cover, Groenevelt op de inhoudspagina.

Deze constatering komt niet voort uit heimwee naar de tijd waarin die volgorde vanzelfsprekend andersom was. Gelukkig is de VARA een moderne progressieve omroep geworden in plaats van de etherneef van de 'rode familie'. Maar het zou me niet verbazen als de omroep nog steeds een noemenswaardig aantal leden heeft voor wie de eerste mei een bijzondere betekenis heeft. Die zullen even moeten slikken.

Komt de VARA op 1 mei wel met een speciaal programma waarin de eigen achtergrond doorklinkt, bijvoorbeeld een stevig debat over een actuele kwestie als het stakingsrecht? Dat zou bepaald geen knieval voor de nostalgie zijn. Een blik in de gids leert dat de omroep op de eerste mei alleen staat genoteerd voor Barend & Witteman, de 13-delige serie Kika USA en Per seconde wijzer. Nou ja, wellicht is er bij Kees Driehuis een quizkandidaat die zich heeft toegelegd op de arbeidersbeweging van de vorige eeuw.

Meer over