Oranje & de strafschop (hoe het verder moet)

ALS IK HET voor het zeggen had gehad, was vandaag op deze pagina een verhaal verschenen over Oranje & de strafschop....

Paul Onkenhout

Voor het verhaal had ik enkele specialisten willen raadplegen. Statistieken en grafieken hadden voor een semi-wetenschappelijke onderbouwing van de gevolgtrekkingen kunnen zorgen.

Als leidraad had een uitspraak van het Belgische kanon Rik Coppens kunnen dienen: 'Een penalty is iets bijzonders. Het is zoals een pint drinken. Je mag die niet zomaar in één teug achterover slaan. Je moet daarvan genieten, er zorg aan besteden.'

De beste illustratie zou de foto zijn geweest die tijdens de halve finale Italië van achter het doel werd gemaakt van Kluivert, vlak nadat hij zijn (eerste) strafschop nam. In één oogopslag zou te zien zijn geweest dat Kluivert alles fout deed wat hij maar fout kon doen.

Kluivert schoot de bal met de zijkant van de hiel, leek het. Zelfs de leek had in één oogopslag kunnen zien dat de scoringspoging tot mislukken was gedoemd door de stand van zijn lichaam.

De sportredactie bleek helaas niet overtuigd te zijn van de ernst van de situatie. Voorstel afgekeurd.

Het thema spreekt kennelijk niet meer tot de verbeelding. Euro 2000 is passé en strafschoppen halen te veel akelige herinneringen boven.

Het boek De Strafschop, Zoektocht naar de ultieme penalty van Gyuri Vergouw, is al weer uit de schappen van de boekhandels verdwenen. Het boek, in juni verschenen maar nu al een standaardwerk, is gelukkig nog wel verkrijgbaar.

Na de wedstrijd tegen Italië was Vergouw woedend op de spelers en coach Rijkaard. Niet omdat Oranje vijf strafschoppen had gemist, maar omdat ze kennelijk zijn boek niet hadden gelezen.

Onfeilbaar is ook Vergouw niet. Zijn favoriete strafschopnemer is Jaap Stam, de speler die de bal in de penaltyreeks tegen de Italianen bijna uit de Amsterdam Arena schoot. Vergouw heeft het onderwerp echter grondig bestudeerd en neemt het zeer serieus, als een der weinigen.

Na een korte opleving in de zomer worden strafschoppen weer genegeerd in plaats van bestudeerd. Daarin schuilt een groot gevaar. De kans op herhaling is immers groot. Als er niets gebeurt zal het Nederlandse topvoetbal in 2002 opnieuw een smadelijke nederlaag moeten incasseren (WK in Zuid-Korea/Japan).

Hoogstwaarschijnlijk wordt vanavond in de kwalificatiewedstrijd tegen Ierland de eerste strafschop al gemist. Na het fiasco tegen Italië toen vijf van de zes strafschoppen niet werden benut, zijn Nederlandse voetballers vrolijk doorgegaan met missen.

Tijdens de oefencampagne van Barcelona in Nederland slaagden Zenden en Kluivert er niet in een strafschop te benutten, tot grote hilariteit van het publiek trouwens. En toen trainer Van Marwijk van Feyenoord zijn spelers onlangs liet oefenen op het nemen van penalty's, was international Van Vossen de eerste die miste.

Niet alleen Nederlandse internationals blameren zich voortdurend. In de eredivisie werden dit seizoen tot nu toe acht strafschoppen toegekend. Buitenlandse spelers faalden niet één keer. Anastasiou scoorde voor Roda JC, Stewart voor NAC en Hristov voor NEC, drie maal zelfs in twee duels.

De enige Nederlander die scoorde vanaf elf meter was Nelisse van AZ. Twee van de acht strafschoppen werden niet benut, vanzelfsprekend door Nederlanders. Robbemond faalde voor FC Utrecht, Laros voor Vitesse.

Net zo typerend is het dat Roda JC de eerste strafschop van het seizoen liet nemen door Anastasiou, een Griek die kort tevoren in dienst was genomen. Nauwelijks de namen van je mede spelers kennen maar toch zo veel zelfvertrouwen hebben om in je eerste wedstrijd voor een nieuwe club een strafschop te nemen bij een 0-0 stand, dat is alleen buitenlanders gegeven.

Het lezen van het boek De Strafschop van Vergouw zou alle internationals verplicht moeten worden gesteld. Vergouw geeft talrijke tips. Hij heeft zich laten adviseren door oud-spelers en trainers die de strafschop uitvoerig hebben bestudeerd, zoals Jan Mulder, Jan Reker en Gerrie Mühren.

De voornaamste conclusie van Vergouw is dat strafschoppen wel degelijk te oefenen zijn. Gelukkig deelt Van Gaal die mening.

Tijdens een van zijn eerste persconferenties als bondscoach zei Van Gaal dat het mogelijk is strafschoppen te 'automatiseren' door veel te oefenen. De druk, aldus Van Gaal, kan echter niet worden nagebootst.

Daarin verschilt hij overigens van mening met Vergouw en andere deskundigen.

Afgelopen woensdag, twee dagen voor de wedstrijd tegen Ierland, zei Van Gaal echter onheilspellend dat de oplossing van het probleem nog niet nabij is. Met het oog op het kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal en de Europa Cup-wedstrijden van zes Nederlandse clubs is haast geboden.

Om de kans op herhaling te verkleinen, moet de KNVB onmiddellijk een werkgroep Strafschoppen samenstellen. De voorzitter zou Van Gaal moeten zijn, de secretaris Vergouw.

De leden: Mulder, Reker, Gerrie Mühren, Boomgaard (stopte als keeper van Ajax in een wedstrijd tegen MVV ooit twee strafschoppen; bij de derde poging van MVV werd de bal naast het doel geschoten), Anastasiou en Frank de Boer (ervaringsdeskundige).

Meer over