achtste finales

Oranje als groepswinnaar door naar achtste finales: hoe nu verder?

Door de 2-0-zege op Oostenrijk verzekerde het Nederlands elftal zich donderdagavond van de groepswinst in Poule C en een plek in de achtste finales. Wie wordt dan de tegenstander van Oranje? En wanneer is die wedstrijd? Vijf vragen over de volgende ronde.

Juichen voor Oranje op de camping. Beeld ANP
Juichen voor Oranje op de camping.Beeld ANP

Wanneer en waar speelt het Nederlands elftal de achtste finale?

Omdat het Nederlands elftal zich donderdag als eerste land verzekerde van groepswinst, weet het ook als eerste waar en wanneer zijn achtste finale plaatsvindt. Op 27 juni treedt Oranje om zes uur ’s avonds aan. Bij goed weer kan de barbecue aan: die dag valt op een zondag.

De wedstrijd zal worden gespeeld in de Puskás Aréna in Budapest. De kans is groot dat de tribunes dan goed gevuld zijn. De Hongaarse regering staat dit EK als (tot dusver) enige overheid toe om de volledige stadioncapaciteit te benutten. In totaal is voor ruim 67 duizend toeschouwers plek.

Is het mogelijk om een kaartje te krijgen?

Net als de achtste finale in Amsterdam zijn de kaartjes voor de achtste finale in Budapest voor een deel al vergeven. Nederlanders die al een kaartje hebben worden beloond voor het optimisme dat zij voor het toernooi al hadden voor de kansen die Nederland zou hebben om groepshoofd te worden. Wel worden er nog zo’n 1300 kaarten verkocht aan ‘Oranje-clubkaarthouders’ via de KNVB. De voetbalbond verwacht 5.000 tot 10.000 Oranjefans bij de wedstrijd.

Ook zijn tickets via doorverkoopbedrijven als Viagogo of de zwarte markt nog beschikbaar, vaak voor flink meer geld.

Bovendien is het belangrijk het kaartje vóór vertrek naar Hongarije te kopen. De douane kan ernaar vragen bij grenscontroles. Hongarije hanteert nog steeds strenge inreisbeperkingen voor Nederlanders, maar het land heeft voor bezoekers van EK-wedstrijden een uitzondering gemaakt. Speciaal voor de wedstrijd kun je het land betreden, mits je een bewijs op zak hebt van een recente negatieve test of vaccinatie, of kunt aantonen dat je onlangs bent hersteld van een coronabesmetting. Die verklaring moet in het Hongaars of het Engels zijn opgesteld.

Een van die drie is ook noodzakelijk om een zogeheten ‘covid-armband’ te krijgen. Die geeft toegang tot het stadion.

Wie zijn de potentiële tegenstanders van Oranje?

Dat kan echt nog alle kanten op. Het Nederlands elftal zal de nummer drie treffen uit Poule D, E of F. Alle landen daarin moeten vrijdagochtend de meerderheid van hun groepswedstrijden nog spelen. Zeker Poule E en F beloven een spannende apotheose te krijgen.

Waarom weten we niet uit welke specifieke poule onze tegenstander komt, zoals op het WK?

Dat komt door de huidige opzet van het EK. Van de 24 landen bereiken zestien landen de achtste finale. Dat betekent dat in elke groep twee landen doorgaan, en in vier van de zes poules ook de ‘nummer drie’. Het onderscheid tussen wel en niet doorgaan als derde geklasseerd land wordt gemaakt op punten en (eventueel) doelsaldo. Eén punt is waarschijnlijk niet genoeg na drie wedstrijden. Vier punten wel.

Door dit systeem is nog totaal ongewis in welke vier poules de uiteindelijke ‘nummer drie’ de volgende ronde haalt. Pas als alle landen twee wedstrijden gespeeld hebben, dus na morgenavond, wordt het zicht iets minder troebel.

Ontlopen we in ieder geval Duitsland, Frankrijk of Portugal?

In Poule F zijn titelfavorieten Duitsland, Frankrijk en Portugal aan elkaar geloot. In de eerste wedstrijd won Frankrijk van Duitsland (1-0) en versloeg Portugal de zwakkere broeder van de groep, Hongarije (3-0). Het Nederlands elftal zal de drie landen het liefst ontlopen.

Helaas zijn er zeker reële scenario’s denkbaar waarin Oranje ‘de nummer drie’ van de poule des doods treft. Maar op dit moment lijkt een tegenstander uit een andere groep logischer. Dat heeft te maken met de situatie in Poule A, waar de huidige ‘nummer drie’ Zwitserland tot dusver pas één punt vergaarde. Als Zwitserland zondag niet van Turkije wint, lijkt die groep maar twee ploegen naar de volgende ronde te sturen. Het complexe lotingssysteem maakt het dan onmogelijk dat Oranje in de achtste finales tegen Portugal, Frankrijk of Duitsland aanloopt.

Overigens is er eerst nog de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal, tegen Noord-Macedonië. Die vindt maandag plaats in Amsterdam.

Meer over