Orang-oetans overleven bosbrand en lynchpoging

Op Kalimantan, het Indonesische gedeelte van het eiland Borneo, zijn vorige maand twee orang-oetans ontsnapt aan een bosbrand, waarna ze ook nog eens een lynchpoging door woedende dorpelingen overleefden.

De orang-oetan die werd gered in het Indonesische dorp op Kalimantan, met haar baby. Beeld afp
De orang-oetan die werd gered in het Indonesische dorp op Kalimantan, met haar baby.Beeld afp

De orang-oetans, een moeder en haar baby, waren ondervoed en werden net op tijd gered van de dorpelingen door dierenorganisatie International Animal Rescue. De organisatie was getipt door een dorpsbewoner. De andere dorpelingen gooiden met stenen op de dieren en hadden de moeder orang-oetan proberen vast te binden.

Bosbranden

Orang-oetans komen alleen voor op de eilanden Borneo en Sumatra. Vanwege onder meer ontbossing, mijnbouw en de aanleg van wegen wordt de leefomgeving van orang-oetans al jaren bedreigd. Ook worden ze regelamtig geschoten door jagers of gevangen om als huisdier te dienen. Op Sumatra is de orang-oetan bijna uitgestorven. Op Borneo is de populatie met de helft afgenomen in zestig jaar tijd.

Vanwege de krimpende leefomgeving trekken de dieren steeds vaker naar dorpen. Daar komen ze in contact met de lokale bevolking, die de mensapen liever kwijt dan rijk zijn. Vooral omdat ze voedsel van bijvoorbeeld plantages pakken.

Daar komt bij dat orang-oetans op de Indonesische eilanden de afgelopen maanden worden geteisterd door aanhoudende bosbranden, net als de twee orang-oetans die werden gevonden in het dorp. Om te ontkomen aan de verstikkende rook vluchten ze naar open land, waar ze het risico lopen te worden neergeschoten.

In opvangcentra op Borneo worden de laatste tijd steeds meer apen opgenomen, omdat ze rook hebben ingeademd. 'Ze krijgen griep, diarree en gaan hoesten. En zonder hulp bezwijken ze binnen twee weken', zei een woordvoerder tegen de Australische zender ABC. De dieren moeten binnen blijven om te herstellen, maar daarvan raken ze gestrest.

Een orang-oetan. Beeld epa
Een orang-oetan.Beeld epa

Vrijlating

De twee apen die werden gered op Kalimantan maken het inmiddels goed. Karmele Llano Sanchez van International Animal Rescue zei tegen persbureau AFP dat de reddingswerkers er net op tijd bij waren. 'Anders waren ze gedood.' De moeder en baby zijn gisteren vrijgelaten in een beschermd deel van het regenwoud. In onderstaande video is te zien dat de dieren uit hun transportkooi kruipen en meteen de boom inklimmen.

Meer over