OR politie Rotterdam klaagt bij leiding CDA over fractielid Hillen

De ondernemingsraad van de politie Rotterdam/Rijnmond heeft bij CDA-leider De Hoop Scheffer zijn beklag gedaan over uitspraken van CDA-kamerlid Hillen in het televisieprogramma Den Haag Vandaag....

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

Volgens Hillen is oud-landmachtgeneraal Brinkman een 'bewonderenswaardig professioneel', die is vastgelopen in de 'Hollandse koffiecultuur' van de Rotterdamse politie. Hillen is defensiespecialist van de CDA-fractie en kent Brinkman zodoende. Het CDA-kamerlid vindt dat de vertrouwenscrisis moet worden opgelost 'met handhaving van Brinkman in zijn functie'.

De OR van het Rotterdamse korps schrijft in de brief aan De Hoop Scheffer, met afschrift aan partijvoorzitter Helgers, 'met enige verbazing' kennis te hebben genomen van Hillens uitspraken.

Volgens de raad is Hillen 'onvoldoende op de hoogte' en 'eenzijdig geïnformeerd' over de problemen tussen korps en hoofdcommissaris. De OR biedt De Hoop Scheffer daarom aan tekst en uitleg te komen geven aan 'u of een van uw fractieleden'.

De Hoop Scheffer en Helgers hebben het echter aan Hillen overgelaten te antwoorden. Hillen heeft per omgaande geschreven: 'Vindt u het niet curieus dat juist u, die zelf tracht zich te ontdoen van een baas, zich niet tot mij, maar tot mijn baas (bazen) wendt, kennelijk in de hoop de communicatie bij ons van bovenaf bij te sturen?'

De Nederlandse Politiebond meent dat een organisatieadviseur de crisis bij de Rotterdamse politie in beeld moet brengen. Dat is volgens bestuurder K. de Neef van de NPB een beproefd middel om een einde te maken aan de impasse.

De bonden en de OR hadden vrijdag nog geen gesprek gevoerd met de bemiddelaars burgemeester Jansen van Krimpen aan den IJssel en burgemeester Broekhuis van Spijkenisse. Naar verluidt peilen de twee bemiddelaars eerst de opvatting van het tweede echelon bij de politie, de twaalf districtschefs. Ook daar zou verzet zijn tegen het beleid van Brinkman.

Meer over