OR en bonden in actie tegen overname HES

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De vakbonden en ondernemingsraden van zes verschillende havenondernemingen zullen zich desnoods met gerechtelijke stappen verzetten tegen een overname van het kolen- en ijzerertsconglomeraat HES Beheer. Zij vrezen voor een groot verlies aan banen als de overname door een private equity fonds doorgaat.

Deze angst is groter geworden nu bestuursvoorzitter Harmen Sliep van HES Beheer bekendmaakte met onmiddellijk ingang zijn functie neer te leggen. Volgens de bonden is hij het meest sociale gezicht van het bedrijf.

Sliep is al sinds 2000 de topman van HES Beheer. Onder HES vallen European Bulk Services en Botlek Tank Terminal. Daarnaast heeft HES deelnemingen in onder meer het Overslag Bedrijf Amsterdam en Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO).

In september vorig jaar maakte HES Beheer bekend dat Hestya Energy een overnamebod van 45 euro per aandeel had uitgebracht. Tegelijkertijd werd bekendgemaakt dat een aantal grootaandeelhouders met een meerderheid van 58 procent in het conglomeraat daarmee op voorhand akkoord waren gegaan. Deze grootaandeelhouders zijn Rotterdamse havenmagnaten als de erven Cordia, Jan Onderdijk, Cees de Bruin en de gebroeders Peterson. Grootste aandeelhouder is de investeerder Berry van den Brink.

HES Beheer is zeer winstgevend, vooral dankzij de groeiende vraag naar kolen van Duitse energiecentrales. Vorig jaar groeide de overslag van bulkgoederen van 33,3 naar 37,9 miljoen ton. Volgens voorlopige cijfers bedraagt de winst over 2013 25,3 miljoen euro. Hestya Energy is eigendom van een Amerikaanse investeringsmaatschappij en de oliemagnaat Marcel van Poecke.

De vakbonden en de ondernemingsraad zijn niet blij met Hestya. Ruud Wennekes, bestuurder FNV Havens: 'Bij HES staat de continuïteit van alle bedrijven centraal in de bedrijfsvoering. Dit komt in gevaar als een private equity fonds HES zou overnemen.'

De ondernemingsraden van de havenbedrijven en de vakbonden FNV Havens en CNV Vakmensen hebben een jurist ingeschakeld om te onderzoeken welke juridische stappen mogelijk zijn tegen de overname van de aandelen.

'Het gevaar van een private equity fonds is dat deze fondsen snel het geïnvesteerde geld willen terugverdienen Hierdoor komt het voortbestaan van de bedrijven in gevaar en dus ook de werkgelegenheid.' De bonden zeggen met verbazing kennis te hebben genomen van het aftreden van Harmen Sliep. 'We weten niet wat de reden is van zijn plotselinge vertrek. We vermoeden dat er een groot meningsverschil is over de verkoop van de aandelen HES. '

undefined

Meer over