Opzij had de ballen en draaide de zaak om

Quote werd deze maand een blad voor vrouwen en Opzij maakte een Ophij.

null Beeld Madelon Meester
Beeld Madelon Meester

De zaak werd door Quote eens omgedraaid, uiteraard met behoud van de huistoon. Dus, over Estelle Cruijff: 'Best lullig voor Caroline Tensen dat ze naast jou op een fossiele schildpad leek.' Over Nina Storms: 'Korte rokjes zijn al een bedenkelijk fenomeen boven een bepaalde leeftijd (35), maar helemaal wanneer je knieën op oliebollen (met krenten) gaan lijken.' Over Heleen Mees: 'En welbeschouwd ben jij nu toch maar mooi de Jeanne d'Arc der ballenliksters geworden.' Je maakt een Quote voor vrouwen of je maakt 'm niet. In het voorwoord: 'We wilden 'm eerst Qut (kut) noemen, maar dat was niet aan Neelie Kroes uit te leggen.' Dan maar simpel Quote V.

Maar ook het tegengas is te koop. Opzij heeft deze maand zo'n beetje hetzelfde idee. De Ophij. Kop: 'Waarom machtige mannen domme dingen doen'. Kop: 'Dokter, ik wil de knip'.

Zo'n restylingstuntje opent deuren die anders gesloten blijven. 'Vooruit, ik doe het', zei Neelie Kroes tegen Quote V. (En na Esta, Opzij, Viva, Marie Claire en diverse krantenmagazines kon ook hier de koppenmaker zijn 'Kroes Control' kwijt). Oké, een Quote voor vrouwen met ballen, kom dan maar langs, zei Heleen Mees.

Kenmerk van welke special ook, of het nou gaat over kapsels, vreemdgaan, voortuintjes of vrouwen met ballen: het is meer van hetzelfde, met dezelfde uitstraling. Ge lust wel pap van kapsels, vooruit, ge kunt ze krijgen. Méér vreemdgaan. Méér voortuintjes. In de Ophij: opadag, mannelijke verloskundige, brief aan Lodewijk Asscher, 'newborn feminist' Filemon Wesselink. In de Quote V: de 'Vrouwen met ballen top-40'.

Maar belangrijker dan de inhoud is het signaal. Als blad laat je zien: we hebben de guts. Hier worden bladen gemaakt!

De '100 procent vrouw-Varagids': geflopte tafeldames, top-25 seksistische filmscènes. Playboy voor vrouwen! Voorproefje: op elke pagina rechtsonder een vrouw als sidekick: 'Patricia Paay! Kijk naar haar nek, blinde pikken, kijk naar haar handen, daaraan zie je toch dat ze 80 is.' Een Viva voor mannen. Voor exen. Na Linda's L'Homo een keer de 'L'Esbo'. Een Ouders van Nu voor vaders. De Mannen-Margiet: is gedaan, verkocht beter. Een Autoweek voor vrouwen, waar blijft-ie? ('Uit onderzoek blijkt dat 62 procent van de mannen slecht kan inparkeren.').

Hoera, één keer per jaar draaien we de zaak om, al is het maar voor de publiciteit. Opzij had de ballen en deed het. Ballen? De vrouwen-Voetbal International, waar blijft-ie? 'Uit onderzoek blijkt: 74 procent van de mannen kan de buitenspelregel niet goed uitleggen.' En wie mag na een doelpunt zijn shirt uittrekken? En na een hattrick zijn broek? Wie in godsnaam niet? Twitter je maar gek.

Meer over