Opzienbarend wijnonderzoek blijkt vervalst

Een toonaangevende onderzoeker, die wereldwijd opzien baarde met claims over een verband tussen het drinken van rode wijn en een lange levensduur, blijkt op grote schaal data te hebben vervalst. Dat heeft de universiteit van Connecticut gemeld op de eigen website.

ANP
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

De universiteit heeft 11 wetenschappelijke tijdschriften op de hoogte gesteld van de uitkomst van een diepgaand intern onderzoek naar de werkwijze van wetenschapper Dipak K. Das. Hij was hoofd van het cardiovasculaire onderzoekscentrum van de universiteit in de noordoostelijke staat van de Verenigde Staten. Das is op non-actief gesteld en zal worden ontslagen.

Het onderzoek naar Das werd opgezet na een anonieme tip in 2008. Sindsdien werden alle activiteiten van de wetenschapper over een periode van zeven jaar gecontroleerd. Resultaat was een 60.000 pagina's tellend rapport. Daarin staat dat Das zich in zeker 145 gevallen schuldig heeft gemaakt aan het verzinnen en vervalsen van onderzoeksgegevens.

Das was auteur of mede-auteur van meer dan 150 artikelen in vaktijdschriften. Zijn laatste artikel werd deze maand gepubliceerd in Fronties in Bioscience. De universiteit van Connecticut heeft de financiering van het laboratorium van Das stopgezet.

De wetenschapper was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. In 2010 heeft hij zich in een brief verweerd tegen de kritiek aan zijn adres. Das stelde slachtoffer te zijn van een complot.

Meer over