Opwarming? Omscholen!

De opwarming van de aarde heeft ook haar effect op de werkgelegenheid. ‘een belangrijk aantal banen’ STAAt op de tocht, waarschuwt de Europese vereniging van vakbonden....

Spaanse obers die tijdens snikhete zomers tevergeefs op toeristen wachten, of Nederlandse landbouwers die hun akkers onder water zien verdwijnen: als de opwarming van de aarde niet wordt afgeremd, verandert Europa niet alleen langzaam in een benauwend moeras, maar staat ook ‘een belangrijk aantal banen’ op de tocht.

Dat rekende de Europese Vereniging van Vakbonden (ETUC) deze week voor in haar studie 'Klimaatverandering en Werk’.

Als de aarde in dit tempo blijft opwarmen, zullen in sectoren als de landbouw, infrastructuur, het toerisme, financiën en verzekeringen banen verdwijnen, waarschuwt de vereniging. Vooral in de bergen en in landelijke gebieden in Zuid-Europa zouden mensen voor hun baan moeten vrezen.

Maar een stijgende zeespiegel en opwarmende aarde creëren ook werk, blijkt uit het rapport van de Europese vakbondenvereniging.

Houtvesters en vissers kunnen maar beter omscholen, maar de schade- en risico-experts zullen met karrenvrachten aangevoerd moeten worden.

Kies niet voor een bestaan als vrachtwagenchauffeur, maar word schipper of treinbestuurder.

Vergeet een baan in een kerncentrale, maar haal een energiebesparingsadviseur in huis.

De vereniging, die 81 vakbonden met in totaal 60 miljoen werknemers uit 36 Europese landen vertegenwoordigt, heeft de Europese Unie opgeroepen om ‘overgangsprogramma’s in het leven te roepen die de sociale veranderingen, die veroorzaakt worden door de klimaatverandering, op te vangen.’

Mocht de CO2-uitstoot de komende jaren toch met 40 procent dalen, een cijfer waarnaar de EU-lidstaten streven, dan levert dat volgens ETUC meer banen op in sectoren zoals toerisme en landbouw – ongeveer 1,5 procent.

‘De nadruk in het ETUC-rapport ligt op het worst case scenario, waarin de CO2-uitstoot gewoon dezelfde kant blijft opgaan. En dan krijg je natuurlijk dramatische gevolgen’, zegt Els Bos, beleidsmedewerker milieu en ruimtelijke ordening van de vakcentrale FNV.

FNV is ook begaan met de gevolgen van de klimaatverandering op werkgelegenheid: met AkvaKabo en de milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie, Natuur en Milieu en het Wereldnatuurfonds presenteerde de vakcentrale in juni het klimaatplan Green4Sure.

Uitgangspunt van hun plan is wel dat de regering haar doelstelling haalt om in 2020 de Nederlandse CO2-uitstoot te beperken met 30 procent, en zelfs met de helft tegen 2030.

In dat scenario zal de opwarming van de aarde tot 2015 in Nederland 5.400 banen kosten, maar zullen de voorstellen in 2030 40 duizend nieuwe betrekkingen hebben opgeleverd.

Meer over