'Opvolger Borst' is tegen verspilling

Operatiekamers staan nu soms uren leeg, betoogt LPF-kandidaat Vic Bonke, beoogd opvolger van Borst. Hij weet wat hij wil met de zorg....

'MIJN omgeving ziet mij wel als minister', zei LPF-kandidaat Vic Bonke een maand voor de verkiezingen. Inmiddels lijkt de 62-jarige fysioloog en oud-rector magnificus van de Universiteit Maastricht hard op weg die verwachtingen waar te maken.

Zijn naam gaat rond als nieuwe bewindsman van het ministerie van Volksgezondheid of die van het ministerie van Onderwijs.

De ambtenaren op het ministerie van Els Borst achten de kans groot dat zij een LPF-baas krijgen. Die partij hamerde immers het hardst op reorganisatie van de zorg. 'Er zitten bovendien vier specialisten in de fractie. Het lijkt onvermijdelijk', zeggen ze. Bonke gooit hoge ogen vanwege zijn bestuurservaring.

Het LPF-Kamerlid heeft tot nog toe weinig animo getoond voor het eenvoudige Kamerwerk. Hij stond niet te trappelen toen in zijn fractie de woordvoerderschappen in de Kamercommissies werden verdeeld. Ook bij de interruptiemicrofoon is Bonke nog niet gezien.

De prestigieuze gang naar de onderhandelingen bij informateur Piet Hein Donner maakte hij daarentegen al wel. Hij stond fractieleider Herben bij toen volksgezondheid op de agenda stond.

Bonke heeft een uitgesproken mening over de zorg. Die deelde hij met Pim Fortuyn. 'Er is te veel bureaucratie. Laat dokters en verplegers in godsnaam gewoon hun werk doen. Er wordt te veel tijd verspild aan bijzaken.'

Hij erkent dat er vaak te weinig operatiepersoneel is, maar oordeelt ook dat er slecht wordt gepland in ziekenhuizen.

'Het operatieprogramma moet niet door een manager op afstand, maar door de chirurg zelf worden gemaakt. Nu staan operatiekamers soms uren leeg.'

Van zijn zoon, die orthopeed is, hoort Bonke van 'overconsumptie' van veel allochtonen. Zijn zoon ziet soms wel twintig nieuwe patiënten per dag. 'Maar hoeveel Turken en Marokkanen komen voor een ingegroeide teennagel? Zo loopt de wachtlijst wel op. Artsen worden gek van die enorme zorgvraag. Die is veel hoger dan onder autochtonen', stelt hij. Ook op dit terrein wordt het tijd voor betere integratie.

Op naar het departement dus om Borst op te volgen? Bonke wil nog niet veel kwijt: 'Er wordt bij de LPF gesproken over een mogelijke kandidatuur mijnerzijds voor iets dergelijks.'

Meer over