NieuwsIS

Opvolger al-Baghdadi bekend: nieuwe leider IS heet Salbi

De nieuwe baas van Islamitische Staat (IS) heet Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van informatie van spionnen bij twee inlichtingendiensten.

Gijs Beukers
Salbi is de opvolger van de in oktober doodgeschoten Abu Bakr al-Baghdadi. Beeld AP
Salbi is de opvolger van de in oktober doodgeschoten Abu Bakr al-Baghdadi.Beeld AP

De Iraakse Turkmeen is een van de oprichters van IS en een van de invloedrijkste ideologen van de organisatie. Op basis van zijn religieuze uitspraken vond de genocide plaats tegen jezidi’s, schrijft The Guardian.

Salbi is enkele uren na de dood van Abu Bakr al-Baghdadi, in oktober 2019, aangewezen als diens opvolger. IS meldde destijds dat Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi de terreurgroep zou leiden. Dit zou een alias zijn van Salbi.

Voordat al-Baghdadi door Amerikaanse elitetroepen werd doodgeschoten, had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een prijs van 4,5 miljoen euro gezet op het hoofd van Salbi.

Als leider van IS probeert Salbi, van wie bronnen vermoeden dat hij in de omgeving van de Iraakse stad Mosul verkeert, weer een kalifaat op te bouwen. Sinds IS in maart 2019 werd verdreven uit het oosten van Syrië, heeft het geen gebied meer in handen.

Maar er zijn signalen dat de groep weer sterker begint te worden. Een Iraaks-Koerdische ambtenaar vertelt The Guardian dat IS nu gemiddeld zestig aanslagen per maand pleegt, een flinke stijging ten opzichte van een half jaar geleden.

Is dood Soleimani een cadeau aan IS?

Wint IS bij de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn Iraakse collega Abu Mahdi al Mohandis? Het Amerikaanse leger, ooit door wijlen IS-leider Abu Bakr al Baghdadi omschreven als ‘agenten van de Joden en de kruisvaarders’, had geen mooier cadeau aan de terreurgroep kunnen geven.

Op een matras in het IS-kamp kwijnt een Amsterdamse vrouw weg

Wat doet Chadia (30) in een IS-kamp in Syrië? De Nederlandse, met een vuistdik psychiatrisch dossier, was bekend bij de ggz, de politie en de AIVD. Toch kon ze afreizen naar Syrië. Daar vegeteert ze. Waarom greep niemand in?

In de cel bij 5.000 IS-strijders: ‘Weet jij wat er met de vrouwen is gebeurd?’

In Al Hasakah in Noordoost-Syrië lukt het correspondent Ana van Es om een gevangenis met IS-strijders binnen te komen. Vijfduizend mannen. Die het kalifaat hebben opgebouwd. Daar zit ook Ibrahim el I. uit Delft. ‘Weet jij welke datum het is?’

Meer over