Opvang overlevenden scheepsramp Lampedusa 'onmenselijk'

De overlevenden van de scheepsramp bij Lampedusa worden onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen. Dat stellen Italiaanse politici die een bezoek brachten aan het opvangcentrum op het eilandje.

redactie
Overlevenden van de scheepsramp rusten uit bij het opvangcentrum op het eiland Lampedusa. Beeld reuters
Overlevenden van de scheepsramp rusten uit bij het opvangcentrum op het eiland Lampedusa.Beeld reuters

De circa 155 mannen, vrouwen en kinderen die werden gered, zouden worden vastgehouden in een overvol opvangcentrum. Daar is ruimte voor circa 250 mensen, maar in de praktijk zouden meer dan 1000 vluchtelingen het centrum bevolken. 'De overbevolking is onmenselijk', klaagde politica Gea Planeta Schiro. 'Meer dan 100 vrouwen moeten een toilet delen en hebben geen zeep om hun kleren te wassen.'

De politica plaatste een aantal foto's van de omstandigheden in het opvangcentrum op Twitter.

In de buitenlucht kamperen
Verslaggevers zijn niet welkom in het centrum, maar volgens persbureau Reuters is duidelijk te zien hoe families met kinderen in de buitenlucht kamperen. Vluchtelingen zouden op matrassen onder bomen slapen. 'Het is onfatsoenlijk', oordeelde parlementariër Tommaso Curro.

Overlevenden van de ramp hangt bovendien een forse boete boven het hoofd. De aanklager in de Siciliaanse hoofdstad Agrigento waarschuwde dat vluchtelingen die geen asiel krijgen, kunnen worden aangeklaagd. In dat geval kan een boete van 5000 euro en uitzetting volgen. 'Er zijn in het verleden veroordelingen geweest en natuurlijk kunnen ze niet betalen. Ze hebben geen geld', zei aanklager Ignazio Fonzo tegen Reuters.

Meer over