Opvang komt in andere handen

Estro, met 'merknamen' zoals Catalpa, Uk en Eigenwijz Nederlands grootste bedrijf in kinderopvang, staat op het punt te worden overgenomen.

AMSTERDAM - Het bedrijf, dat zwaar in de schulden zit, lijkt eigendom te worden van een van 's werelds bekendste durfkapitalisten: het Amerikaanse KKR. Daarbij wordt mogelijk een groot deel van Estro's schuld geschrapt. Een betrokkene wil niet meer zeggen dan 'dat er iets speelt'. Andere kenners van het wereldje van het durfkapitaal menen vrijwel zeker te weten dat de zaak rond is.

Catalpa is al sinds 2001 in handen van durfkapitalisten, oftewel private equity. In 2001 ontfermde Waterland - een Nederlands fonds van durfkapitalisten - zich over Catalpa; in 2006 werd het verkocht aan Bencis, ook van Nederlandse snit. Bencis verkocht het in 2010 aan het Amerikaanse Providence, in een veilingprocedure waaraan ook andere grote internationale namen meededen zoals de Carlyle Group.

Providence kocht op een belabberd moment, net voor de grote overheidsbezuinigingen die de kinderopvang nu opbreken. Al dit voorjaar bedelde Estro met succes bij zijn banken om soepeler leningsvoorwaarden. Het bedrijf heeft heel veel schulden en kon de rente niet meer betalen.

Persbureau Bloomberg stelt dat KKR, samen met branchegenoot Bayside Capital, voor 75 procent eigenaar wordt van Estro. De huidige schuldeisers, die 264 miljoen euro van Estro tegoed hebben, zouden al hebben ingestemd met een transactie waarbij zij nog maar een kwart van hun vordering terugzien.

undefined

Meer over