Opvallende solo's en DV8 Physical op Springdance

De Engelse groep DV8 Physical Theatre opent het Springdance Festival met Bound to Please van Lloyd Newson. Andere programmaonderdelen in het Utrechtse dansfestival, dat van 18 tot 30 april duurt, zijn de première van een nieuwe choreografie van Leine & Roebana en een nieuwe productie van Remote Control, waarvoor artistiek...

Van onze medewerker

AMSTERDAM

Daarnaast komen er een aantal opvallende solovoorstellingen. Vincent Dunoyer, jarenlang danser bij Rosas, vertolkt drie speciaal voor hem gemaakte solo's van Elisabeth Lecompte, Steve Paxton en Anne Teresa de Keersmaeker. Jan Fabre maakt twee solo's voor Renée Copraij en collega-choreograaf Wim Vandekeybus.

De komende aflevering van Springdance is de eerste die tot stand komt onder leiding van de Vlaming Guy Gypens. In zijn toelichting op het programma hekelt hij de 'loodzware sfeer' die hij aantrof in de Nederlandse danswereld . Volgens hem is er de afgelopen jaren te paniekerig gezocht naar nieuwe lichtingen jonge choreografen. Door de teleurstellingen die dat opleverde, is een groot deel van het publiek afgehaakt. Hij pleit daarom voor meer traagheid in de kunst. Springdance noemt hij een 'kunstenaarsfestival'. Niet een stroming of een land staat centraal, maar de kunstenaar als persoon en 'de urgentie van zijn werk'.

Gypens heeft in grote lijnen hetzelfde budget als zijn voorganger. Maar omdat het festival, dat de afgelopen jaren veel kritiek kreeg, voortaan nog maar eens in de twee jaar plaatsvindt, kan hij per editie meer besteden. Dat komt vooral tot uiting in een iets ruimere programmering van buitenlandse namen.

Nieuw op het programma in Gypens' opzet is het bal moderne, waarmee hij het festivalkarakter hoopt te verstevigen. Jong en oud kunnen, na instructie, meedansen in een moderne choreografie van Nita Liem, Hans Tuerlings, of Hildegard Draayer.

Meer over