Opvallend leuke Tom Hanks in Ladykillers

Staatssecretaris Medy van der Laan was in Cannes anderhalve dag 'minister van cultuur', en jazeker: zij vond dat wel wat....

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

Van der Laan voerde met haar Europese collega's een informeel gesprek met de regisseurs Stephen Frears, Michael Haneke en Claire Denis over de kansen om filmmaker te worden in Europa.

Dinsdagmiddag werd Van der Laan door Holland Film-directeur Claudia Landsberger langs enkele hotspots van Cannes geloodst, en ze schudde handjes met Paul Verhoeven op een speciaal georganiseerde borrel in het Holland Paviljoen ('ik voel hier een goede business-spanning'). Ook liep de staatssecretaris over de rode loper voor de wereldpremi van Die fetten Jahre sind vorbei.

Dat politieke drama, over drie jonge rebellen die de wereld willen veranderen, wordt in Cannes gepresenteerd als de eerste Duitse film in het hoofdprogramma sinds Wim Wenders' In weiter Ferne, so nah! (1993), hoewel regisseur Hans Weingartner van geboorte Oostenrijker is.

Weingartner, die een opleiding tot neurochirurg deed voordat hij films ging maken, kan zich er niet druk om maken. 'Cannes is het wereldkampioenschap voetbal niet. Het gaat niet om de nationaliteit van de productie, maar om de film zelf.

Die fetten Jahre sind vorbei is een Europese film.'

De Duits-Oostenrijke coproductie behoort niet tot de hoogvliegers in de competitie om de Gouden Palm, waarin vooral de nieuwe films van de grote namen tegenvallen.

Life Is a Miracle (Zivot je cudo) van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Emir Kusturica is een burleske, luidruchtige parabel over de gekte van oorlog en de kwalijke rol van de media, gesitueerd in Bosnin 1992. Corrupte politici snuiven liggend op een langzaam rijdende trein meters coca van de rails; een domme recruut houdt zijn bazooka achterstevoren; een operazangeres veroorzaakt een knokpartij in een voetbalstadion en dat allemaal ondersteund door de vrolijke zigeunerdeuntjes van Emir Kusturica's No Smoking Orchestra.Het is net John Lanting op de Balkan.

Muziek blues, blue grass en soul speelt ook een belangrijke rol in een andere komedie:

The Ladykillers van Joel en Ethan Coen, die voor het eerst samen hebben geregisseerd. Het was de bedoeling dat de broers alleen het scenario zouden schrijven voor de remake van de gelijknamige Britse komedie uit 1955 en dat Barry Sonnenfeld de film zou regisseren. Toen die afhaakte, besloten de Coens de klus zelf te klaren.

De plaats van handeling is ditmaal het Zuiden van de Verenigde Staten, waar Tom Hanks zich de rol aanmeet van gentleman-oplichter Goldthwaitt Higginson Dorr III, in het origineel gespeeld door Peter Sellers. The Ladykillers is schitterend gefotografeerd door vaste cameraman Roger Deakins, en Hanks met een hilarisch lachje is opvallend leuk. Maar de scherpte uit de betere Coenfilms is ver te zoeken.

De beste en prikkelendste competitiebijdrage van de laatste dagen is de ontroerende Franse komedie Comme une image van AgnJaoui, die ook het scenario schreef en een van de hoofdrollen speelt. Comme une image is een film over machtsverhoudingen, met Jean-Pierre Bacri als een beroemde, cynische schrijver, die zijn dikke dochter Lolita maar niet ziet staan. 'Er staat cyanide in de badkamer', zegt hij als haar vriendje sikkeneurig voor zich uit zit te staren in hun huisje op het platteland. AgnJaoui is typisch zo'n talent dat onder elke omstandigheid komt bovendrijven. Daar is geen bijeenkomst van Europese ministers voor nodig.

Meer over