Nieuws

Optimisme na eerste (indirecte) gesprekken tussen VS en Iran over kernakkoord

Iran heeft zich positief uitgelaten over de eerste, indirecte gesprekken met vertegenwoordiger van de regering-Biden met als doel het kernakkoord uit 2015 nieuw leven in te blazen. President Bidens voorganger, Donald Trump, zegde het akkoord drie jaar geleden op. Ook de VS klonken tamelijk positief.

Afgevaardigden van onder meer de EU, Rusland en Iran zijn dinsdag bijeen in Wenen. Ook vertegenwoordiger van de regering-Biden sluiten in Wenen aan om, indirect, met Iran te praten over het atoomakkoord. Beeld AFP
Afgevaardigden van onder meer de EU, Rusland en Iran zijn dinsdag bijeen in Wenen. Ook vertegenwoordiger van de regering-Biden sluiten in Wenen aan om, indirect, met Iran te praten over het atoomakkoord.Beeld AFP

Het hoofd van de Iraanse onderhandelingsdelegatie Abbas Araqchi zei na afloop van de eerste besprekingen in Wenen dat die ‘constructief’ waren verlopen. Hij liet weten dat de gesprekken vrijdag zullen worden voortgezet.

Onder het akkoord dat Iran in 2015 sloot met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie, beloofde het zijn nucleaire programma drastisch te beperken als garantie dat het geen kernwapens zou ontwikkelen. Maar president Trump trok de Verenigde Staten in 2018 terug uit het akkoord, volgens hem de ‘slechtste deal die de VS ooit hebben gesloten’. Om Iran onder druk te zetten kondigde hij zware economische sancties tegen het land af.

Als reactie daarop voerde Iran de verrijking van uranium weer op, ver boven de afgesproken limieten uit het atoomakkoord. Het startte weer een groot aantal centrifuges op die gebruikt worden voor het verrijken van uranium en kondigde aan dat ook het niveau van verrijking omhoog zou gaan tot 20 procent zuiverheid, wat geldt als de ondergrens voor het vervaardigen van kernwapens.

‘Goede oefening’

De Iraanse chef-onderhandelaar Araqchi liet weten dat zijn land een Amerikaans voorstel heeft afgewezen om onmiddellijk te stoppen met het verrijken tot 20 procent in ruil voor het vrijgeven van 1 miljard dollar (840 miljoen euro) aan bevroren Iraanse tegoeden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet ook weten dat er voorlopig niets zal veranderen aan het Amerikaanse beleid. Het State Department noemde de besprekingen een ‘goede oefening’, die hopelijk zal uitmonden in afspraken over een tijdschema voor het opheffen van de Amerikaanse sancties en Iraanse stappen om weer te voldoen aan het nucleaire akkoord.

De Verenigde Staten hopen Iran ook over te halen de looptijd van het akkoord, momenteel vijftien jaar, te verlengen. Die betrekkelijk korte tijd was voor Trump een van de redenen de VS uit het akkoord te laten stappen. Net als Israël, dat van meet af aan fel tegen de overeenkomst was, vond hij bovendien dat er veel te weinig controle was op de naleving van het akkoord door Teheran. Ook op dat punt hoopt de regering-Biden op verbeteringen.