Opta stimuleert digitale snelweg

De digitale snelweg komt binnenkort ook bij het midden- en kleinbedrijf en particulieren aan de voordeur, met nieuwe diensten als snel internetten, video-op-verzoek en één nummer voor de mobiele en vaste telefoon....

Het stuk dat de Opta gisteren publiceerde maakt duidelijk wat KPN maximaal aan concurrenten mag vragen voor het gebruik van het aansluitnet: de kabels van de telefooncentrale in de wijk naar elke huiskamer en elk kantoor. Alleen KPN en kabelbedrijven als A2000 hebben zo'n fijnmazig netwerk.

Telecombedrijven zonder eigen netwerk kunnen zo'n kabel straks 'huren' van KPN en zelf diensten aanbieden. De Opta verwacht door de nieuwe aanbieders een impuls voor digitale snelweg-diensten, waar KPN al mee experimenteert. Dat is van belang voor particulieren en met name voor het midden- en kleinbedrijf, dat bijvoorbeeld telewerken mogelijk ziet worden. Grote bedrijven hebben nu vaak al een eigen - dure - huurlijn voor geavanceerde diensten.

Versatel kondigde gisteren al aan kleine en middelgrote bedrijven te willen gaan bedienen. De Opta besliste vorig jaar al dat concurrenten toegang moeten hebben tot KPN's aansluitnet. KPN noemde toen wel al prijzen, maar weigerde de toegang, tot de Opta met het richtsnoer zou komen. De toezichthouder bepaalt nu dat de tarieven bij aanvang lager liggen dan het KPN-abonnement. Maar ze moeten langzaam oplopen; na vijf jaar zijn de tarieven zelfs hoger dan het huidige abonnement. Op die manier wil de Opta concurrenten van KPN prikkelen zelf kabels te leggen.

KPN Telecom denkt echter met concurrenten 'commerciële contracten' te kunnen afsluiten. Die moeten zo aantrekkelijk worden dat ze ook na die vijf jaar van het KPN-net gebruik blijven maken. KPN is al vanaf begin dit jaar in gesprek met partijen over zo'n 'Lovers-constructie', genoemd naar het spoorbedrijf dat tegen betaling gebruikmaakt van het NS-net. In juli begint al een proefproject van de voormalige monopolist met een aantal concurrenten. De namen van die bedrijven wil KPN nog niet onthullen.

Meer over