OPSTEKER

Berry van den Brink wilde Stokvis aanvankelijk helemaal niet verkopen. 'Een duidelijk neen', kreeg bestuursvoorzitter Jan Noordam van Borsumij Wehry te horen op de vraag of Stokvis te koop was....

W. VAN PRAAG SEGAAR

'Bestuurders Borsumij overwegen af te treden'

Pas deze week begon het bij Noordam te dagen: Van den Brink doelde daarbij niet op Stokvis, maar op Borsumij. Het masterplan van Berry voorziet in de reversed take-over van Borsumij door Stokvis, door Van den Brink dus. En het onwetende slachtoffer werkt trouw mee aan het briljante scenario.

Van den Brink hoefde alleen maar af te wachten tot zijn medebestuursleden tegen de lamp liepen met hun speculaties in de aandelen van het eigen bedrijf. Alles verliep volgens plan. De hele top van Borsumij raakte verstrikt in een voorkennis-schandaal. Behalve brandschone Berry natuurlijk. Terwijl zijn mede-bestuurders zich beraden over het tijdstip van hun vertrek, denkt Van den Brink al na over het nieuwe meubilair in de kamer van Noordam.

De Borsumij-topman is met open ogen in de val gelopen. 'Van den Brink is er de man niet naar om in een collegiaal bestuur te opereren', noteerde Noordam zelf al in zijn verslag over de onderhandelingen met Stokvis. In een andere scherpe observatie merkte Noordam op dat Van den Brink 'zich, gezien zijn privé vermogensstituatie, rustig kan terugtrekken aan de Rivièra'.

Bijna goed. Noordam kan naar de Rivièra en Van den Brink mag plaats nemen op de stoel van de voorzitter. De overname van Borsumij door Stokvis is vrijwel klaar.

W. van Praag Segaar

Meer over