OPSTEKER

Adri Strating is rijk geworden in de effectenhandel, maar voelt zich pas echt trots als hij op zijn eigen Union langs de Vinkeveense plassen fietst....

W. VAN PRAAG SEGAAR

'Aandeelhouders kraken overnameplan Union'

Vooral toen Strating vanuit het struikgewas nog juist kon zien dat de massieve tegenligger bij Stokvis vandaan kwam en bestuurd werd door een oude vrind: Berry van den Brink, befaamd om zijn gewaagde inhaalmanoeuvres, maar nog nooit betrapt op een echt verkeersongeval.

Strating behoorde zeven jaar geleden tot de club zakenlieden die fietsenfabriek Union met een kapitaalinjectie van 5,5 miljoen gulden van de ondergang redde. Hij hield er een leuk belang van bijna 11 procent aan over.

Nu plet Van den Brink, opgeklommen tot bestuurder van Borsumij Wehry, de fietsjes door de zware machines van Stokvis in het beursfonds Union onder te brengen. Strating krijgt in het nieuwe bedrijf een belangetje van rond 1 procent, net als de andere leden van de vroegere vriendenclub.

De slachtoffers van Van den Brink zijn geen kleine jongens. Het gaat om de leden van Courtier, het clubje van zes self-made men die fortuin maakten in onder meer de Rotterdamse haven (Jan Onderdijk en Willem Cordia) of de papiersector (Peter de Ridder).

Nu pas is duidelijk waarom Courtier enkele maanden geleden plotseling uit elkaar plofte. De club is te bezadigd geworden voor Berry van den Brink en Jan Noordam, de baas van het Haagse handelshuis Borsumij Wehry. 'Niet te wild, maar in het buitenland moet je wel wat durven', zei Noordam anderhalf jaar geleden.

Het pakketje schroot dat is overgebleven van het herenrijwiel van Strating laat zien dat Noordam ook in het binnenland wild tekeer kan gaan.

W. van Praag Segaar

Meer over