OPSTEKER

'Beursschandaal drijft Borsumij in handen van Hagemeyer'..

W. VAN PRAAG SEGAAR

Ogenschijnlijk is de Borsumij-affaire er een zonder weerga. Een bedrijf moet zich aan zijn grootste concurrent uitleveren, omdat privé-beleggingen van enkele topmanagers door justitie onder de loep worden genomen en hun positie daardoor onhoudbaar is geworden.

Uniek, zeker, maar toch is er een opvallende parallel met een eerdere affaire, die rond de NMB. Overmatige bezorgdheid van enkele topbankiers voor hun eigen portemonnee leidde tot hun vertrek en bracht de bankiers van de Postbank onverwacht aan de macht.

Tussen Borsumij en de oude NMB bestaan meer overeenkomsten. In de raad van commissarissen van het beursgenoteerde Borsumij zat Ide van der Boor, ex-NMB-bestuurder en verwijderd door De Nederlandsche Bank. Berry van den Brink, kind aan huis bij de oude NMB, werd eind 1993 bestuurder van Borsumij. Hij trok als manager voor de noodlijdende textieldivisie Jan-Willem Verhoef aan, een eveneens verwijderde ex-NMB-merchant banker. En onlangs kreeg ex-NMB-bestuurder Tammes, ook niet van onbesproken gedrag, een plekje in de raad van commissarissen van Borsumij-dochter Ceteco. Wat de oude NMB voor het bankwezen was, dreigde Borsumij voor het bedrijfsleven te worden.

Maar door de privé-beleggingen van bestuursvoorzitter Jan Noordam en de daarop volgende overgave van Borsumij aan Hagemeyer is het met de revival van het NMB-netwerk in een klap gedaan. De raad van advies van Borsumij wordt opgedoekt: exit Van der Boor. De textieldivisie staat als eerste op de nominatie om afgestoten te worden: exit Verhoef. En van Ceteco heeft Hagemeyer al aangegeven dat het beter aan een Latijnsamerikaanse beurs kan worden genoteerd: exit Tammes.

Heeft De Nederlandsche Bank soms via Hagemeyer-commissaris Jan Kalff, bestuursvoorzitter van ABN Amro, wederom in het leven van de NMB-bankiers ingegrepen?

W. van Praag Segaar

Meer over