OPSTEKER

Zijn vader was een van de twee trotse Maastrichtenaren met een Rolls Royce. 'Mooie Frans' Sevenstern heeft al sinds zijn jeugd iets met auto's....

'Complete top NedCar opzij voor één man.'

Frans is geboren met een gouden lepel in de mond, houdt van golf, schildert in zijn vrije tijd en kan op zijn tijd de bloemetjes leuk buiten zetten. Met zulke hobby's maak je je niet populair in de mijnstreek. De vroegere mijnwerkers maken nu Japanse en Zweedse auto's, maar het wantrouwen tegen de 'lui van boven' is gebleven. Net als vroeger toen de witte boorden beslisten over het lot van de delvers van het zwarte goud diep in de schacht.

En dus heerst in de modernste autofabriek van Europa nog steeds de klassenstrijd. Sevenstern heeft nooit een poging gedaan de oude vormen en gedachten te laten sterven. De op de werkvloer razend populaire fabrieksdirecteur Jacques Hubers zette hij zonder pardon op straat en met de bonden is Sevenstern in een verbitterd gevecht gewikkeld over een kortere werkweek en een verlenging van de bedrijfstijd tot zeven dagen in de week.

Sevenstern heeft zich evenmin populair gemaakt bij de eigenaren van NedCar. Hij wordt vervangen door de Belg Chris Dewulf. Geen beste schilder, laat staan golfer, maar wel een hele goeie fabrieksdirecteur.

De heer met de golfclub is de man met de hamer tegen gekomen.

W. van Praag Segaar

Meer over