Opstappen!

Moet Rita Verdonk haar biezen pakken? Wel degelijk, meent Johan Cruijff, wiens conclusies wel vaker sporen met die van Femke Halsema, Jan Marijnissen of Wouter Bos....

Altijd een echte linkse volksjongen gebleven.

Natuurlijk komen zijn bevindingen dikwijls langs een andere redeneerweg tot stand dan die van zijn Haagse geestverwanten. Dat zijn nou eenmaal parlementariërs in oppositie, die geen kans laten lopen om een minister ten val te brengen.

Als onpartijdige buitenstaander – wanneer je een godsgruwelijke hekel hebt aan dit kabinet, kun je toch nog wel objectief blijven? – deel ik de mening van iedereen die vanavond in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen steunt tegen de bewindspersoon van Vreemdelingenzaken en Integratie.

En niet alleen vanwege het recente geklieder over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali.

Kan iemand zich uit de afgelopen drie jaar een beleidsvoornemen herinneren van de opvolgster van Hilbrand Nawijn, dat niet onmiddellijk kon worden ontmaskerd als knoeiboel, gebrek aan juridische onderbouwing of een daadkrachtige slag in de lucht?

Alleen een coalitie van christendemocratische draaikonten, macchiavellisten uit het schooltje van Bolkestein en de sociaalliberale crypto-politici van D66 heeft met droge ogen kunnen toezien hoe plannetjes inzake 26 duizend allochtone expats, 750 duizend, 20 duizend of vijf miljoen inburgeringskandidaten, individuele scholieren, er in hun land van herkomst bijgelapte asielzoekers, en een geheel met oranje ballonnen versierde straat als daar iemand drie hoog achter het allerhoogste had bereikt, te weten het Nederlanderschap – hoe die losse flodders werden weggelachen door de senaat, de Raad van Staten, de dorpsburgemeester of het gezonde Hollandse boerenverstand.

Soms, als ik mezelf even niet helemaal onder controle heb en m’n objectiviteit dreig te verliezen, wil ik me wel eens afvragen of het bovenstaande niet eigenlijk van toepassing is op het hele kabinet.

Wat is er nou precies terechtgekomen van het leerstuk van waarden en normen? Van fatsoen moet je doen? Van de kenniseconomie? Van bestuurlijke vernieuwing? Van de inhaalslag in het onderwijs? Van de kordate (‘robuuste’) strijd tegen het teveel aan regels? Van de files? Van de kunst? Van de cultuur? Van het sociale CDA-gezicht?

Ze lopen nu wel als pauwen achter Balkenende aan omdat die tenslotte de hele wereldeconomie nog net op tijd naar zijn hand heeft weten te zetten, zodat de Nederlandse consument intussen weer onbekrompen nieuwe keukens, platte televisie-ontvangers en dure motorboten durft aan te schaffen – maar hebben we met dat al de achtste finales van het WK weten te bereiken?

Daarmee zijn we bij de motieven die voor Cruijff wat Rita Verdonk betreft tot eenzelfde slotstom leidden: dat mens moet weg. ‘Een minister’, schreef hij gisteren in De Telegraaf, ‘is er om het landsbelang te dienen, en dat heeft ze duidelijk niet gedaan.’

Het ging hem in dit geval niet om het derderangs smoezenboek dat afgelopen dagen gezamenlijk is geschreven door de minister en het inmiddels afgetreden liberale Kamerlid dat bereid bleek te liegen dat ze heeft gelogen over haar leugens – het ging Johan uiteraard om Salomon Kalou, die naar zijn inzicht (dus ook dat van de Dick Advocaat van 2006) Nederland tot minstens de finale had kunnen brengen.

Nu was Van Basten in de beslissende wedstrijd tegen Portugal wel genoodzaakt Dirk Kuijt op te stellen, die de gereformeerdste onder onze voetballers is, maar alleen wanneer Kalou, als God zelf, in zijn buurt is. Het was een gok voor de bondscoach. Iedere keer als Kuijt aan de bal was, schreeuwde hij ook ‘Salomon, Salomon!’over het veld, maar het hielp niet.

Zo is mevrouw Verdonk er in één maand in geslaagd een briljant Kamerlid weg te jagen, en ons een bijna zeker wereldkampioenschap door de neus te boren.

Het moet wel heel gek lopen, wil iemand die zo achteloos met het landsbelang omspringt, zich morgen nog minister noemen.

Meer over