Opstandige regio roert zich weer

De Chinese oproerpolitie heeft maandag het vuur geopend op demonstranten in het Tibetaanse stadje Draggo, waarbij zeker een dode viel en tientallen mensen gewond raakten. Volgens het Chineese staatspersbureau wilden de Tibetanen een politiebureau aanvallen, maar Tibetaanse actiegroepen ontkennen dit.

SHANGHAI - De inwoners van Draggo waren met een vreedzaam straatprotest bezig, aldus de activisten. De politie zou in het wilde weg op de menigte zijn gaan schieten. De gewonden worden nu verzorgd in een Tibetaans klooster, dat omsingeld is door veiligheidstroepen.

Volgens Peking hadden meer dan honderd mensen, onder wie monniken, zich op straat verzameld - sommigen met messen en stenen - na een gerucht dat drie monniken zich in brand zouden steken. Na de schietpartij vernielden demonstranten vier voertuigen van de politie en de brandweer, en vielen ze Chinese winkels aan.

Het oproer is het hevigste sinds de anti-Chinese rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waarbij in het voorjaar van 2008 tientallen doden vielen. Peking versterkte hierna de militaire aanwezigheid in de Tibetaanse regio en scherpte zijn campagnes aan tegen de geestelijk leider van de Tibetanen, de naar India verbannen dalai lama.

Draggo (Luhuo in het Chinees) ligt in het Tibetaanse hoogland in het noorden van de provincie Sichuan, tweehonderd kilometer van Abba, een stadje waar het al geruime tijd onrustig is rond het grote Kirti-klooster. De streek, die door de Chinese autoriteiten vorig jaar tot verboden gebied werd verklaard voor buitenstaanders, geldt als een brandhaard van Tibetaans nationalisme.

De afgelopen maanden staken rond Abba meer dan tien Tibetanen, merendeels monniken, zichzelf in brand uit protest tegen de Chinese overheersing. De regering in Peking heeft de mensen die zichzelf in brand staken als 'terroristen' bestempeld. Buitenlandse actiegroepen worden er door Peking van beschuldigd de etnische spanningen in het Tibetaanse achterland te overdrijven.

Tibet werd in 61 jaar geleden door het Chinese leger ingenomen. Volgens Peking werd het gebied toen bevrijd van het feodale regime van de dalai lama, maar veel Tibetanen vinden dat hun land bezet is. Volgens Peking valt Tibet al eeuwen onder de Chinese invloedssfeer. Tibetaanse nationalisten stellen dat hun land, dat ooit een machtig rijk was, juist meestentijds zelfstandig is geweest.

Tibet is tegenwoordig van groot strategisch belang voor Peking, omdat de belangrijkste Chinese rivieren er ontspringen. De regio heeft verder aanzienlijke bodemschatten die vanwege het barre klimaat nog amper zijn ontgonnen. Peking trekt de laatste jaren vele miljarden euro's uit om het gebied te ontwikkelen.

De onrustige regio rond Abba ligt buiten de provincie Tibet. Draggo ligt in een afgelegen bergstreek die hemelsbreed 300 kilometers is verwijderd van de metropool Chengdu, een van de nieuwe groeikernen in westelijk China waar steeds meer buitenlandse bedrijven grote fabrieken openen.

Ruim 100 kilometer buiten Chengdu, waar de vlakte van de Gele Rivier overgaat in het Tibetaanse plateau, begint het onherbergzame, dunbevolkte gebied waar tientallen Tibetaanse stadjes en dorpen en tal van kloosters liggen. De paar wegen die vanuit de vlakte de bergen ingaan, worden bij de grens met de Tibetaanse bergen bewaakt door controleposten van politie en leger.

De Chinese staat is volgens activisten al jaren bezig Tibet met meer Han-Chinezen te bevolken, om zo de demografische balans te veranderen en meer greep op de van oudsher onrustige grensgebieden te krijgen. Dit proces gaat echter moeizaam, omdat veel migranten zich niet prettig voelen in de Tibetaanse regio, die grotendeels bestaat uit bergen en hoogvlaktes boven de 3.000 meter. Bij de onlusten van 2008 in Lhasa werden Chinese winkels in brand gestoken en Chinezen op straat aangevallen, wat de animo om naar Tibet te verhuizen ook niet bevorderde.

undefined

Meer over