Opslag met miljarden zaden, voor tijden van oorlog

Op Svalbard (Spitsbergen) is dinsdag de opslag voor zaden geopend, waar 2,25 miljard zaden van uiteenlopende landbouwgewassen uit de hele wereld voor eeuwen bewaard kunnen worden.

Met de Global Seed Vault – kosten 6 miljoen euro – wil Noorwegen de wereld een veilige plaats bieden voor zaden van landbouwgewassen. De koude omgeving is gunstig voor de kwaliteit van de zaden.

De Noorse premier Jens Stoltenberg zal de opslag openen in aanwezigheid van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Nobelprijswinnaar voor de vrede Wangari Maathai.

Een voordeel van de opslag is dat de genetische variatie behouden blijft. Mochten door oorlog, misoogst of natuurramp de lokale zaden uitsterven dan kan met de kopieën uit Global Seed Vault de oude collectie worden hersteld. Zo worden voedseltekorten voorkomen.

Nederland heeft vorige maand 18 duizend monsters uit het Centrum voor Genetische Bronnen in Wageningen geleverd. Het gaat om sla, spinazie, kool, ui, prei, komkommer, tomaat, aubergine, paprika, peper, erwt, witte bonen, tarwe, gerst, haver, maïs, vlas en grassen.

Daarmee is 5 procent van de totale voorraad van Svalbard afkomstig van de genenbank uit Wageningen. Er zijn 1400 genenbanken verspreid over 100 landen; deze zullen alle monsters van hun voorraden naar de ondergrondse opslag sturen. Svalbard wordt dan ook gezien als de ‘verzekeringspolis’ van de andere genenbanken.

De opslag bestaat uit drie afdelingen en bevindt zich 120 meter diep in een zandstenen berg. Op deze plaats blijft het materiaal altijd bevroren, ook als de stroom uitvalt of als de wereldtemperatuur omhoog gaat door klimaatverandering. De opslag is ongeveer 146 meter lang, 10 meter breed en 6 meter hoog.

In de berg kunnen 2,25 miljard zaden een plek krijgen. Het gaat om 4,5 miljoen zaadmonsters, die elk zo’n 500 zaden bevatten. Tot nu toe is de eerste van de drie afdelingen voor de helft gevuld.

Meer over