Oproerpolitie St. Petersburg ontruimt Mauritsschool

De oproerpolitie van Sint Petersburg is woensdagmiddag de Mauritsschool binnengevallen. De kinderen, ouders en leerkrachten die sinds 22 februari het gebouw bezethielden, zijn onder dwang afgevoerd naar het politiebureau....

Volgens omstanders werden de kinderen luid schreeuwend het gebouw uitgedragen. Niemand raakte gewond, lieten de Petersburgse autoriteiten weten. Maar een van de Nederlandse sponsors, W. Dorenbos meldde dat enkele volwassenen er slecht aan toe zijn. 'De inval kwam volkomen onverwacht en was tegen alle afspraken die het gemeentebestuur had gemaakt met de Amerikaanse en Nederlandse ambassadeurs', aldus een geschrokken Dorenbos.

De ontruiming is het zoveelste hoofdstuk in een jarenlange vete tussen schoolbestuur en gemeente over de bestemming van het schoolgebouw. De gemeente wilde het pand ontruimen om er een kliniek in te huisvesten, terwijl het schoolbestuur zegt slachtoffer te zijn van 'grove schending van mensenrechten, vrijheid van religie en maffiapraktijken'.

Volgens de gemeente heeft de ontruiming niks met het religieuze karakter van de school te maken. Het schoolbestuur had het gebouw in 1991 in bruikleen gekregen in ruil voor een grote opknapbeurt. Er werd anderhalf miljoen gulden in het gebouw geïnvesteerd. In 1995 concludeerde de gemeente dat het schoolbestuur de ruimte misbruikte. Delen van het gebouw zouden commercieel verhuurd zijn.

In februari bepaalde de rechter dat de Mauritsschool niet langer in het gebouw mocht blijven. De kinderen en een aantal ouders mochten gisteren alweer naar huis, maar de leerkrachten zitten nog vast op het politiebureau.

Meer over