Oproep tot bestand Congo-B sorteert geen enkel effect

De Congolese president Pascal Lissouba heeft zijn troepen woensdag opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het conflict dat waarschijnlijk al aan duizenden mensen het leven heeft gekost....

AFP, AP, Reuter

BRAZZAVILLE

Ondanks Lissabou's oproep gingen de gevechten tussen Lissouba's troepen en de milities van Nguesso woensdag in alle hevigheid door.

De evacuatie van de buitenlanders uit de hoofdstad Brazzaville kwam in ernstige moeilijkheden nadat het internationale vliegveld 's middags onder vuur kwam te liggen. Afgezien van een jongen die gewond werd door een verdwaalde kogel, vielen er geen slachtoffers.

Het Rode Kruis heeft zijn medewerking aan de evacuatie voorlopig gestaakt. 'Het is onmogelijk om nog door te werken. We vertrekken liever dan dat we hier gedood worden', zei een woordvoerder. 'We keren terug zodra de situatie dat toelaat.' De afgelopen zeven dagen zijn 2954 buitenlanders uit Brazzaville geëvacueerd. Ongeveer achthonderd mensen wachten nog op hun beurt.

Teruggekeerde Fransen spraken na aankomst in Parijs van een enorme slachtpartij. 'De straten zijn bezaaid met lijken, de gebouwen zijn volledig vernield', zei een zakenman.

Een andere passagier vertelde zichtbaar aangedaan hoe zij over lijken moest klauteren om haar huis uit te komen toen de Franse militairen haar kwamen ophalen. Een Franse journalist dacht dat er al bijna tienduizend doden zijn gevallen.

De steeds veranderende frontlijn van de gevechten was gisteren tot vlakbij de Amerikaanse ambassade verschoven. Militaire bronnen vertelden dat de meeste slachtoffers waarschijnlijk zijn gevallen in de dichtbevolkte wijk M'Pila, die al sinds donderdagavond met zware mortieren wordt bestookt. In M'Pila wonen de aanhangers van Nguesso.

De ex-president zei op het privé-radiostation RTL dat ook hij voorstander is van een staakt-het-vuren. Hij eist echter dat 'de agressor' Lissouba stopt met de bombardementen op de volkswijken. De Gabonese president Omar Bongo herhaalde woensdag zijn aanbod om in het Congolese conflict te bemiddelen.

Meer over