Oproep: 'Ga niet vechten in Syrië'

De scheidende Syrische oppositieleider Muaz al-Khatib heeft westerlingen opgeroepen niet mee te doen aan de gewapende strijd tegen het bewind in Damascus. De veelal jonge mannen kunnen beter thuisblijven om hun familie te steunen, zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

DOHA - Khatib verwees naar verontruste brieven die hij had gekregen van Franse en Nederlandse moeders wier zonen naar Syrië zijn gereisd. De oproep wordt gezien als een poging om geen 'heilige oorlog' te maken van de opstand tegen het Syrische schrikbewind. In Syrië vechten naar schatting 3.000 tot 5.000 buitenlanders aan de zijde van de rebellen, met name jihadistische groeperingen. Het Syrische volk moet zijn eigen lot bepalen, zei hij met een verwijzing naar buitenlandse strijders.

Anderzijds kondigde hij eerder deze week zijn vertrek aan omdat de internationale gemeenschap de opstandelingen slechts mondjesmaat steunt. Hij suggeerde dat het Patriot-luchtdoelgeschut van de NAVO op Turks grondgebied wordt ingezet om Syrische helikopters te bestoken. Nederland, Duitsland en de VS hebben op verzoek van Turkije Patriots gestationeerd in het grensgebied.

De aanwezigheid van Khatib in Doha, de hoofdstad van Qatar, wordt gezien als een diplomatiek succes ten koste van de Syrische regering. Khatib en andere oppositieleiders hadden een uitnodiging ontvangen van de Liga, die Syrië in 2011 uit haar gelederen stootte. De krant Al-Thawra, spreekbuis van het regime, noemde die uitnodiging schaamteloos. Volgens het blad heeft de Arabische Liga een 'zionistisch-Amerikaanse identiteit' aangenomen. Khatib maakt (nog) deel uit van de Syrische Nationale Coalitie, die zowel door het Westen als door de Arabische Liga wordt gesteund. Als gastheer prees de emir van Qatar de Syrische oppositie 'vanwege de steun die ze van de bevolking heeft gekregen en de historische, leidende rol bij de revolutie en het opbouwen van het nieuwe Syrië.'

De Arabische Liga sprak uit dat de deelnemende landen 'het recht' hebben om de opstandelingen te bewapenen. Ze stelden wel dat een oplossing van het conflict niet gewapenderhand kan worden bereikt.

Terwijl de Arabische leiders in Doha vergaderen, wist hetSyrische leger een belangrijk bolwerk in de stad Homs te heroveren op de opstandelingen. Het verlies van de wijk is een gevoelige tegenslag voor de rebellen. Het staatspersbureau SANA meldde dat legereenheden 'veiligheid en stabiliteit' hadden hersteld. Baba Amr, een oude buurt in de centraal gelegen stad Homs, werd al kort na het begin van de opstand een belangrijk symbool van de protesten die later omsloegen in gewelddadige confrontaties met de troepen van president Bashir Al-Assad.

De crisis begon in 2011 met betogingen waarin het vertrek van de president werd geëist. De opstand groeide uit tot een burgeroolog die volgens de Verenigde Naties aan zeker 70.000 mensen het leven heeft gekost.

undefined

Meer over