Oproep ETA maakt geen indruk in Madrid

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft zich zondag in een verklaring bereid verklaard tot een dialoog met de nieuwe regering in Madrid....

Ze zei 'geen waarde' te hechten aan 'de woorden van een terroristische organisatie'. Ook een zegsmanvan de PNV, de regerende partij in Baskenland, toonde zich niet onder de indruk. 'Het enige wat we de ETA te zeggen hebben, is dat ze het geweld moet afzweren en de politiek overlaten aan de politici.'

De ETA bewandelde een gebruikelijke weg om haar boodschap door te geven: de internetpagina van de Baskische krant Gara. 'We zijn volledig bereid om een oplossing te vinden door middel van een dialoog', aldus de verklaring. Maar van een wapenstilstand is geen sprake. De ETA houdt vast aan 'het besluit om de strijd voort te zetten'.

De aanstaande premier Josuis Rodriguez Zapatero reageerde zelf niet. Hij houdt een korte vakantie. Maar in een interview met het dagblad El Pai¿s, dat zondag werd gepubliceerd, beloofde hij trouw aan het anti-terreurpact dat zijn partij eerder heeft gesloten met de conservatieve partij van vertrekkend premier Josznar. Daarin worden onderhandelingen met de ETA afgewezen.

Maar Zapatero lijkt wel te streven naar een betere relatie met de Baskische premier Juan Josbarretxe, met wie hij belde op de avond van zijn verkiezingszege. Aznar heeft sinds 2001 geen woord meer gewisseld met Ibarretxe.

In haar boodschap prijst de ETA Zapatero's voornemen om de Spaanse troepen eind juni weg te halen uit Irak. Zo'n 'moedig gebaar' is ook nodig om de Baskische kwestie te regelen, aldus de ETA.

Meer over