Oproep aanslag Amsterdam niet direct reden tot paniek

IS-propagandadivisie Al-Battar heeft individueel opererende jihadisten - zogenaamde lone wolves - opgeroepen tot het plegen van aanslagen in de westerse wereld. Dat meldde De Telegraaf vandaag. Het bericht moet serieus worden genomen, maar voor paniek is geen directe aanleiding, zegt Edmond Messchaert, woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Zwaarbewapende IS-strijders in de provincie Nineveh, Irak Beeld anp
Zwaarbewapende IS-strijders in de provincie Nineveh, IrakBeeld anp

'Het geluid van bommen in San Francisco en België, aanslagen in de straten van Londen, Madrid en Sydney en het radioactieve Cesium-131 in de straten en stations van Boston, Dallas, Virginia, Rusland en Amsterdam.' Daarvoor waarschuwden IS en Al-Qaeda in een boodschap die werd verspreid op de website JustPaste.it.

Naast dit dreigement geven de extremistische organisaties de jihadisten ook tips. 'Als je Allah aanbidt, maar niet naar Syrië of Irak kan komen om je broeders bij te staan, opereer dan in het land waar je bent. Terroriseer de tegenstanders van Allah, dood ze, spuug hen in het gezicht en rijd over hen heen met je auto', zo luidt de oproep.

Het bericht moet serieus worden genomen, maar voor paniek is geen directe aanleiding, zegt Edmond Messchaert, woordvoerder van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. 'Elke bedreiging wordt serieus door ons bekeken, maar dat wil niet zeggen dat elke bedreiging ook daadwerkelijk serieus is. Onze analisten zijn op de hoogte van de risico's, taxeren mogelijk gevaar en doen er alles aan om de veiligheid te waarborgen. Deze berichten verschijnen regelmatig, alleen komen ze nu extra hard aan na de aanslagen in Parijs.'

Dreigingsniveau

De kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland is substantieel. Dat wil zeggen reeël. Het feit dat de situatie sinds de melding niet is omgeslagen naar 'kritiek', suggereert dat het gevaar ook niet aanzienlijk is toegenomen. Dat klopt, zegt Messchaert. 'Nederland verkeert al een tijdje in deze situatie en we moeten dat zeker serieus nemen. De aanslagen in Ottowa, Parijs en Sydney onderschrijven dat. Premier Mark Rutte zei het ook al, we moeten alert zijn, maar dat betekent niet dat onze veiligheid ineens gekelderd is naar nul.'

Meer over