Oprichter zorgcentrum vast wegens misbruik

De oprichter van het evangelische zorgcentrum Hoeve Jedidja in Meerkerk (Zuid-Holland) is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik. Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag tegenover persbureau ANP na een bericht hierover van het AD.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De 74-jarige Aaldert van E. is de oprichter van de zorginstelling en begeleidde er cliënten.

De man is dinsdag aangehouden door de politie, nadat twee vrouwen aangifte tegen hem hadden gedaan. Hij werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de verdachte nog twee weken in bewaring moet blijven.

In Jedidja, de evangelische leefgemeenschap die Aaldert van E. oprichtte, verblijven mensen die kampen met psychiatrische problemen. Ze worden er niet daadwerkelijk behandeld, maar 'begeleid', schrijft het AD.

Het onderzoek tegen hem is nog gaande. Het OM sluit niet uit dat meer vrouwen aangifte gaan doen.

Vaker aangeklaagd

Van E. is al meerdere keren aangeklaagd. In de jaren tachtig heeft hij ook een andere evangelische gemeenschap opgericht in Zwijndrecht. Ook daar werd Van E. beschuldigd van handtastelijkheden. In de jaren negentig startte hij een therapeutisch centrum te Ridderkerk. Nadat zes cliënten aangifte hadden gedaan maar geen bewijs werd gevonden, werd Van E. vrijgesproken, maar wel ontslagen.

Over Jedidja verscheen vorig jaar een kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Toen werd bekend dat Van E. ook nog verdacht wordt van fraude.

Meer over